​Σήμερα μια οικογένεια μπορεί και επιβιώνει με 843 ευρώ το μήνα. Αν πάμε όμως έξι χρόνια πίσω στο 2008, το ποσό αυτό δαπανούσε μια τετραμελής οικογένεια για τα πάγια έξοδα. Χρήματα που τώρα δεν υπάρχουν σύμφωνα με έρευνα του με Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

«Εγώ είχα μια μανία να ψωνίζω τα πάντα. Ήμουν από αυτούς τους καταναλωτές που ό,τι έβλεπα το ψώνιζα, τώρα παίρνω μόνο όσα χρειάζομαι» ανέφερε ένας πολίτης στην κάμερα του Star.

Αυτή η τάση αποτυπώνεται ξεκάθαρα, στον τομέα των τροφίμων. Κατά μέσο όρο, κάθε σπίτι έχει μειώσει τις δαπάνες για τα βασικά αγαθά διατροφής κατά 650 ευρώ το χρόνο.

Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο για τα φτωχά νοικοκυριά, που δεν καλύπτουν ούτε τις καθημερινές ανάγκες. Την ίδια ώρα, με μια βόλτα στους εμπορικούς δρόμους αντιλαμβάνεται κανείς την δραστική μείωση των εξόδων από τα πολλά λουκέτα στις επιχειρήσεις.

Τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι επίσης μια κατηγορία του Λιανεμπορίου που τα ελληνικά νοικοκυριά προχώρησαν σε δραστική μείωση των δαπανών. Μόνο το 2015 χάθηκαν 4,5 δισ. ευρώ.

Οι καταναλωτές έκοψαν μαχαίρι το φαγητό έξω, ενώ δραστική μείωση υπήρξε την πενταετία και στις διακοπές από τις οποίες απέχουν πολλοί συμπολίτες μας, τουλάχιστον ως προς την διαμονή, αφού επιλέγουν το χωριό για να εξοικονομήσουν χρήματα.