​Την Τετάρτη το βράδυ, δεύτερη στη σειρά για την επόμενη εβδομάδα και πέμπτη συνολικά διάσκεψη , φέρουν δικαστικές πηγές ως πιθανότερη στιγμή για την έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.

Οι δικαστές αναμένεται να θέσουν σε ψηφοφορία τα σοβαρά συνταγματικά ζητήματα, κυρίως της παράκαμψης του ΕΣΡ, της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του στον Νίκο Παππά και του περιορισμού της πολυφωνίας στο τηλεοπτικό πεδίο.

Η - διαφαινόμενη- επίσπευση της έκδοσης απόφασης δεν δικαιολογεί την σπουδή της κυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα ακόμα και φέροντας τροπολογία για μαύρο σε κανάλια. Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημ. Τζανακόπουλος μάλιστα παραγνωρίζοντας πως η απόφαση αφορά 2.000 εργαζόμενους και η έκδοσή της, επίκειται είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο αυτή τη στιγμή από τη Δικαιοσύνη αρά το κράτος θα προχωρήσει.

Την ίδια στιγμή η επιμονή κυβερνητικών στελεχών να ταυτίζουν την ύπαρξης της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες, φαντάζει ανεδαφική.

Κι αυτό διότι το ΣτΕ απλώς, σε τέτοια περίπτωση, θα δώσει την ευκαιρία στην ίδια την κυβέρνηση, να φτιάξει έναν καλύτερο νόμο που θα φέρει έσοδα στο κράτος, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και την πολυφωνία.

Στην κυβερνητική ρητορική επανήλθε δε και το θέμα της πειρατείας και της ανομίας και των εσόδων. Οφείλουμε λοιπόν να θυμίσουμε πως σε τέλη συχνοτήτων τα κανάλια έχουν πληρώσει 145.950.000 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον ΦΠΑ και φόρους. Ταυτόχρονα το επιχείρημα περί δημοσίου συμφέροντος λόγω της είσπραξης στο μέλλον 255 εκατομμυρίων είναι έωλο καθώς εάν πέσει μαύρο σε κανάλια τότε, σύμφωνα με επίσημες έρευνες θα χάσει σε βάθος δεκαετίας το Δημόσιο.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ" ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

>Εισόδημα απολυμένων 692 εκ. ευρώ
>Πολλαπλασιαστική έμμεση απώλεια εισοδήματος 415,2 εκ. ευρώ
>Άμεσοι φό��οι, εισφορές, άμεση απώλεια 276,8 εκ. ευρώ
>Άμεσοι φόροι, εισφορές, έμμεση απώλεια 166,1 εκ. ευρώ
>ΦΠΑ άμεση απώλεια 99,6 εκ. ευρώ
>ΦΠΑ έμμεση απώλεια 39,9 εκ. ευρώ
>Επιδόματα ανεργίας σε απολυμένους 15 εκ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 1,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Αρά από τη μια τσέπη μπαίνουν 255 εκατομμύρια και από την άλλη βγαίνουν 1,7 δις ευρώ. Και βέβαια η σημαντικότερη ζημία από το κλείσιμο ενεργών επιχειρήσεων είναι ότι θα μείνουν άνεργοι 2.000 εργαζόμενοι σε μια χώρα που ουσιαστικά σε κάθε οικογένεια δουλεύει μόνον ένα μέλος της. Άρα ποιο είναι πραγματικά το δημόσιο συμφέρον;

Όταν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν ταυτίζονται με τις κυβερνητικές επιθυμίες

Το τελευταίο 24ωρο, γίνονται δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη, ότι αν δεν κρίνουν οι δικαστές συνταγματικό το νόμο Παππά, θα επέλθει κάποιου είδους καταστροφή. Έχουμε όμως αρκετές περιπτώσεις, όπου οι αποφάσεις του ΣτΕ ήταν διαφορετικές από τις κυβερνητικές επιθυμίες.

Μια πρόσφατη περίπτωση όπως είπε ο δημοσιογράφος του STAR Παναγιώτης Στάθης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα, είναι τα Μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές. «Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, όμως δεν ζητήθηκε από τον κύριο Σκουρλέτη να παραιτηθεί, ούτε χρειάστηκε να παραιτηθεί. Τα Μεταλλεία, λειτουργούν κανονικά και η διαδικασία προχώρησε. Άλλο παράδειγμα είναι ο νόμος Μπαλτάς σχετικά με την επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων , που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Όμως ουδέποτε ζητήθηκε από τον κύρι�� Μπαλτά που ήταν υπουργός Παιδείας τότε να παραιτηθεί. Υπάρχει επίσης το θέμα με τα αναδρομικά των ενστόλων και με το γεγονός ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς τους. Όμως ούτε ο κύριος Σταϊκούρας επί κυβέρνησης Σαμαρά παραιτήθηκε αλλά ούτε ο κύριος Χουλιαράκης που πήρε την “καυτή πατάτα” στη συνέχεια.. To συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι αν το ΣτΕ εκδώσει μια απόφαση που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις άδειες, δεν θα επέλθει κάποιο κακό. Αυτό που θα κάνει θα είναι να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση να φτιάξει έναν καλύτερο νόμο εντός του Συντάγματος».