​Η Τζέισι επέστρεφε στο σπίτι με τους δύο γονείς της μετά την τελετή αποφοίτησης της. Ένας οδηγός που έστελνε μηνύματα, αφαιρέθηκε με το κινητό του, χτύπησε το όχημά τους, σκότωσε την μητέρα και τον πατέρα της και την άφησε μερικώς παράλυτη. Η Τζέισι σώθηκε, η ζωή της όμως άλλαξε για πάντα στα 21της χρόνια. Πέρασε πολλούς μήνες στα νοσοκομεία μέχρι να καταφέρει να περπατήσει, αλλά παρά την μεγάλη μάχη της, δεν θα μπορέσει να δει ξανά τους λατρεμένους γονείς της...Η συγκινητική ιστορία της ήταν μέρος της μεγάλης διαδικτυακής καμπάνιας #ItCanWait (μτφ μπορεί να περιμένει), που παροτρύνει τους οδηγούς να μην ασχολούνται με το κινητό, όταν οδηγούν γιατί «κανένα μήνυμα δεν αξίζει όσο μια ζωή».

kinita-troxaia.jpg

Στην Ελλάδα όμως οι οδηγοί, δυστυχώς, δεν... περιμένουν! Αντιθέτως, οδηγούν ενώ μιλούν, γράφουν, ποστάρουν, και φωτογραφίζονται με το κινητό τους, ξεχνώντας ότι 2-3 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να υπάρξει κινητική, οπτική, γνωστική και ακουστική απόσπαση και να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Τo 30% των τροχαίων δυστυχημάτων οφείλεται στην απόσπαση προσοχής και όταν λέμε απόσπαση προσοχής, εννοούμε φυσικά και την χρήση του κινητού τηλεφώνου», λέει στο star.gr η Αστυνόμος Β' και Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ, κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου.

i-rotziokou.jpg
Ι.Ροτζιώκου

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το ινστιτούτο «Ipsos» σχετικά με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία περίπου 14.000 οδηγών σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες οδηγοί έχουν την πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, αναφορικά με τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών.

Αναλυτικότερα στην χώρα μας:

PINAKAS1.jpg

"Βροχή" πέφτουν οι παραβάσεις για κινητά!

Το 2014 καταγράφηκαν 23.459 παραβάσεις για αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου. Το 2015 καταγράφηκαν 19.730 παραβάσεις για αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 καταγράφηκαν 18.271 παραβάσεις για αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου!

Ο οδηγός που μιλάει στο κινητό είναι πιο επικίνδυνος από έναν άλλο που έχει πιει!

Σοκαριστικές όμως είναι και οι διαπιστώσεις της έρευνας που διεξήγαγε το «Transport Research Laboratory» του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αυτοί που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση είναι πιο επικίνδυνοι από τους μεθυσμένους οδηγούς». Αυτό συμβαίνει γιατί ο οδηγός που έχει το κινητό στο χέρι... αργεί να αντιδράσει, δεν παρατηρεί προσεκτικά τα σήματα της τροχαίας και αδυνατεί να κρατήσει σταθερές ταχύτητες και αποστάσεις κατά την οδήγηση!

Κινδυνεύουμε ακόμη και αν δεν κρατάμε το κινητό στο χέρι!

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Utah, απέδειξαν μάλιστα ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την οδική ασφάλεια, όταν οδηγούμε μιλώντας στο κινητό, ακόμη και αν δεν κρατάμε την ηλεκτρονική συσκευή στα χέρια μας! Σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζεται το φαινόμενο που λέγεται "τύφλωση απροσεξίας" και επηρεάζει τον εγκέφαλο των οδηγών, με αποτέλεσμα να επεξεργάζονται πολύ πιο αργά τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνουν. Έτσι, αν ξαφνικά πεζός, ζώο ή ά��λο αυτοκίνητο πεταχτεί μπροστά τους, τότε δεν αντιδρούν όσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Χώρα πρότυπο η Σουηδία

Με όλα τα παραπάνω συμφωνούν και Σουηδοί επιστήμονες, γεγονός που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η χώρα τους θεωρείται πρότυπο για την οδική ασφάλεια.

«Οι Σουηδοί έχουν καθιερώσει για τα επόμενα χρόνια το σχέδιο "Vision Zero", με το οποίο αποβλέπουν να έχουν εκμηδενίσει τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας των τροχαίων δυστυχημάτων», τονίζει η Αστυνόμος Β' και Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ, κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου.

Μολονότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι θάνατοι οφείλονται στην οδήγηση λό��ω κινητού τηλεφώνου - σε αντίθεση με άλλες παραβάσεις- μια ματιά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για τα τροχαία δυστυχήματα, τις αιτίες τους και τα θύματα, αρκεί για να σκεφτεί κανείς ότι πίσω από τα... τροχαία που ερευνώνται, τα λοιπά αίτια και την απόσπαση προσοχής μπορεί να βρίσκεται κάποιος οδηγός που έστελνε μήνυμα ή μίλαγε στο τηλέφωνο!

pinakas2.pngpinakas3.png

pinakas4.pngpiankas5.png

Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για την οδήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου.

Για όποιον κάνει χρήση κατά την οδήγηση κινητού τηλεφώνου ή τηλεόρασης συνδεδεμένων με ακουστικά, βεβαιώνεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες. Εξαιρείται η περίπτωση εκείνη που γίνεται χρήση του συστήματος ανοιχτής ακρόασης ή η περίπτωση του Bluetooth και το κινητό είναι τοποθετημένο σε θέση ανοιχτής ακρόασης.

Σύμφωνα με την κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου, «ανεξάρτητα από τα πρόστιμα, το σίγουρο είναι ότι η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση, με το τηλέφωνο στο χέρι ή με τα χέρια ελεύθερα, είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να σκοτώσει».

Πρέπει λοιπόν ο καθένας από εμάς, να συνειδητοποιήσει τους φοβερούς κινδύνους που προκύπτουν τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνανθρώπους του και να οδηγά χωρίς να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο για να αποφεύγονται άδικοι θάνατοι και χρόνιες καταστροφικές αναπηρίες, όπως αυτή της Τζέισι, που μπορείτε να δείτε σε ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί...

Ακούστε περισσότερα στο ΗΧΗΤΙΚΟ

Δείτε ΕΔΩ την ιστορία της Τζέισι και όλη την καμπάνια του #ItCanWait

Δείτε ΕΔΩ την εμπειρία τρακαρίσματος με προσομοιωτή

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)