​Την ευρηματικότητα και την δημιουργικότητα του… στο έπακρο, αξιοποίησε ένας Έλληνας στο Λονδίνο. Ο Τηλέμαχος Αργυρίου, αποφάσισε να εγκαταλείψει την δουλειά του στον τραπεζικό κλάδο και να ανοίξει «καντίνα», πουλώντας «street food».

Όταν λέμε «καντίνα», μην πάει ο νους σας σε αυτές που έχουμε στην Ελλάδα και πουλούν κατά το πλείστον «βρώμικο» φαγητό, καθώς στην προκειμένη περίπτωση ο Έλληνας επιχειρηματίας αξιοποιεί στο έπακρο την ελληνική γαστρονομία και την μεσογειακή διατροφή.

(Ο Τηλέμαχος Αργυρίου)

12246795_1226377654055653_2993879909007521239_n.jpg
Έχοντας δώσει στην επιχείρηση του το όνομα «Kalimera», ο Τηλέμαχος Αργυρίου γυρίζει τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Λονδίνου και κάνει τους Λονδρέζους… να γλύφουν τα δάχτυλα τους.

Μιλώντας στο star.gr, ο Έλληνας επιχειρηματίας, μας εξήγησε πώς αποφάσισε να αφήσει μια «στρωμένη» δουλειά παίρνοντας το ρίσκο, αλλά και πώς κατάφερε από το μηδέν, να μιλάμε πλέον για μια επιχείρηση που γνωρίζει άνθηση και πάει από το καλό… στο καλύτερο.

12314384_1229477620412323_3745901188407699931_o.jpg

Η ιδέα να δημιουργήσει το δικό του food truck, του ήρθε… δουλεύοντας στον οικονομικό κλάδο:

«Έχω περίπου εφτά χρόνια στο Λονδίνο, οπότε όταν είχα έρθει εδώ πέρα μέσω της τράπεζας όπου δούλευα, είχα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος εδώ. Δεν έχουμε πολλές επιλογές για το μεσημεριανό μας. Σκεφτόμουν ότι θα ήταν καλό να υπάρξει κάτι που θα έχει σχέση με την Ελλάδα, γιατί γενικώς η ελληνική γαστρονομία δεν αντιπροσωπεύεται σωστά στη σκηνή του Λονδίνου και κάτι που να έχει σχέση με το γρήγορο ποιοτικό μεσημεριανό φαγητό. Όταν όλο αυτό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, είπα ότι ο κύκλος μου στην τράπεζα έκλεισε. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω την δική μου επιχείρηση και να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό».

13315553_1353323838027700_2648598573792504138_n.jpg

Γιατί όμως αποφάσισε να αλλάξει τόσο πολύ την ζωή του αφήνοντας πίσω την παλιά του καθημερινότητα;

«Ήταν πολλοί οι λόγοι. Ήταν η ρουτίνα, αλλά και οι συνθήκες εργασίες που άλλαξαν προς το χειρότερο από το 2008».

Και μπορεί ο Τηλέμαχος Αργυρίου να γυρίζει με το food truck του το Λονδίνο εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο οι Λονδρέζοι έχουν «αγκαλιάσει» την επιχείρηση του:

«Το food truck είναι πολύ διαδεδομένο στο Λονδίνο.Δεν είναι σαν τις κλασικές καντίνες που έχουμε στην Ελλάδα. Δεν θα βρείτε βρώμικο φαγητό. Το φαγητό που κάνουμε εμείς, μπορείτε να το φάτε σε ένα εστιατόριο» μας εξηγεί ο Έλληνας επιχειρηματίας.

12313878_1227721963921222_5347879777000890161_n.jpg

Αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο βάφτισε την επιχείρηση του «Kalimera», ο Τηλέμαχος Αργυρίου εξηγεί:

«Έψαχνα να βρω διάφορα ονόματα, και προσωπικά δεν θα έβαζα ποτέ το “kalimera ”, επειδή πίστευα -όντας Έλληνας-, πως είναι πολύ κλισέ ή στερεότυπο. Τελικά πήγα σε ένα group ανταλλαγής απόψεων και αλληλοβοήθειας με άτομα που είχαν σκέψεις για να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις. Ο Άγγλος που καθόταν δίπλα μου, όταν του μίλησα για το εγχείρημα, μου είπε γιατί δεν το βγάζεις «kalimera». Συμφώνησαν και όλοι στο group, λέγοντας μου πως είναι εύηχο, το ακούμε εύκολα και ξέρουμε ότι είναι Ελληνικό. Έκανα και ένα galop με διάφορα άτομα στο City -το καλό ήταν πως ήξερα το κοινό μου-, και από τα ονόματα που τους πρότεινα, το “kalimera” πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό, 40%».

14484861_1456760047684078_8436525539765645922_n.jpg

ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΤΟ «KALIMERA» ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ FOOD TRUCKS ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝO;

«Εστιάζουμε στο φαγητό που θέλουμε πάντα να έχει σταθερή ποιότητα. Δηλαδή ότι θα έρχεται καθημερινά κάποιος και θα τρώει ακριβώς το ίδιο φαγητό. Επίσης εστιάζουμε και στην ποσότητα. Να φάει κάτι που θα τον “πιάσει” για το μεσημέρι και δεν θα πεινάει σε 2 ώρες. Το άλλο που μας ενδιαφέρει είναι το σέρβις, ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, και θα θέλουν όλοι να φάνε την ίδια ώρα, επομένως θα δημιουργηθεί ουρά. Το αντιμετωπίζουμε ταχύτατα, γιατί ο κόσμος έχει περιορισμένο διάλειμμ�� και θέλει εκείνη τη στιγμή να πάρει το φαγητό να γυρίσει πίσω και να το φάει στον υπολογιστή. Καταφέραμε να είμαστε πολύ γρήγοροι χωρίς να μειώσουμε την εξυπηρέτηση, την ποιότητα, και την παρουσίαση του φαγητού. Δεν πετάμε ένα μουσακά μέσα στο κουτί. Τον φτιάχνουμε σωστά γιατί ο κόσμος τρώει με τα μάτια».

12339277_1232382230121862_4195498638172948935_o.jpg

Όσο για το ποιο ελληνικό φαγητό προτιμούν περισσότερο οι Λονδρέζοι;

«Από ελληνικά φαγητά τρώνε περισσότερο το σουβλάκι που έχει την μερίδα του λέοντος, αλλά και τον μουσακά».

Μάλιστα όπως μας αποκάλυψε ο Τηλέμαχος Αργυρίου, το food truck πάει τόσο καλά, που «στο τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουμε ένα μικρό μαγαζί στο Camden Market, το οποίο θα είναι το δεύτερο σημείο διανομής φαγητού».

14355781_1446019872091429_4838587509956868296_n.jpg
Παρ΄όλ΄αυτά δεν επαναπαύεται, αλλά προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο. Δίχως να μετανιώνει λεπτό που άφησε πίσω την παλιά του δουλειά, δηλώνει πως «κάθε μέρα είναι μια καινούργια προσπάθεια που ποτέ δεν σταματά».

13260042_1346882602005157_3157077062741031740_n.jpg

Άλλωστε όπως μας λέει, το ε��ωτερικό δεν είναι «η Γη της Επαγγελίας»:

«Τα πράγματα εδώ είναι πολύ δύσκολα. Συγκριτικά με την Ελλάδα στον επιχειρηματικό κλάδο, τα πράγματα είναι τα ίδια. Η μόνη μεγάλη διαφορά που υπάρχει, είναι πως εδώ έχεις το κράτος σύμμαχός σου. Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, όλα γίνονται πολύ άνετα για να μπορέσετε να ανοίξετε και να λειτουργήσετε σε καλές συνθήκες».

14202710_1437707189589364_8304892376703375047_n.jpg

Τέλος, ο Τηλέμαχος Αργυρίου μας απάντησε και στο κατά πόσο το BREXIT έχει επηρεάσει την επιχείρηση του:

«Οι τιμές στις πρώτες ύλες των φαγητών αλλά και των υλικών έχουν ανέβει γιατί πολλά εισάγονται από την Ευρώπη, πληρώνουμε σε ευρώ και είναι πιο ακριβά».

14212839_1436898826336867_5842814611574123927_n.jpg
14642360_1479109782115771_8989058137509506775_n.jpg
14462726_1459706320722784_1801383553599793211_n.jpg
14484880_1465462063480543_2753006662388473162_n.jpg
14322519_1445116115515138_325035202056926558_n.jpg
14469586_1454141027945980_8812197907947429570_n.jpg
14449853_1453758307984252_858205801301267026_n.jpg




Ρεπορτάζ: Βεργιώτη Χριστίνα

E-mail: chvergioti@star.gr