​Όλο και περισσότεροι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στη χώρα μας, βασισμένοι σε μύθους και ψέματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυ��.

Το φαινόμενο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς στο Facebook έχουν δημιουργηθεί ομάδες που οργανώνουν «αντίσταση» στον εμβολιασμό των παιδιών. Σε αυτές, ανενημέρωτοι γονείς ρωτούν δ��άφορα όπως το εάν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Οι απαντήσεις που παίρνουν προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με την ιατρική.

Αυτό θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία καθώς όπου δεν υπάρχει ενημέρωση «φωλιάζει» η παραπληροφόρηση που θέτει σε κίνδυνο μικρά παιδιά.

Το star.gr βρήκε μερικές από τις αναρτήσεις που έχουν γίνει στις εν λόγω ομάδες και σας τις παρουσιάζει:

header.jpg

24-2.jpg

4-4.jpg

5-4.jpg

6-4.jpg

8-2.jpg

10-2.jpg
18-1.jpg

φηγ.jpg

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για αυτό και το star.gr απευθύνθηκε στον Κώστα Νταλούκα, Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, ο οποίος αποκαθιστά την αλήθεια.

«H πληροφορία για την ωφέλεια των εμβολίων δεν είναι τωρινή. Είναι αρκετά παλιά και η ιστορία έχει αναδείξει την αναγκαιότητα παραγωγής εμβολίων. Δηλαδή δεν ξύπνησε ένα πρωί κάποιος και είπε “θα φτιάξω εμβόλια". Υπήρξαν νοσήματα πολύ σοβαρά για τη δημόσια υγεία και για τον πληθυσμό όλης της γης που στο παρελθόν έστελναν στον άλλον κόσμο χιλιάδες ανθρώπους ή δημιουργούσαν πάρα πολύ σοβαρές παρενέργειες και άφηναν αν��πηρίες και κουσούρια.

Δημιουργήθηκε έτσι από παλιά ένας βασικός κορμός εμβολίων για την διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την πολιομυελίτιδα και στην συνέχεια προστέθηκαν και νεότερα εμβόλια για την ιλαρά, την ερυθρά, την ανεμοβλογιά, την παρωτίτιδα, την μηνιγγίτιδα και άλλα.

Επομένως τα εμβόλια έγιναν από την ανάγκη να μην πεθαίνει κόσμος. Και επειδή οι ευαίσθητες ομάδες που ήταν κυρίως παιδιά, ήταν αυτά τα οποία περισσότερο προσβάλλονταν από τις λοιμώξεις αυτές, δημιουργήθηκαν τα εμβόλια», τόνισε στο star.gr ο κύριος Νταλούκας και πρόσθεσε «Τα εμβόλια ο κόσμος τα έκανε στο παρελθόν, πριν από 20 χρόνια, χωρίς να διαμαρτύρεται, παρότι δεν ήταν της ίδιας καθαρότητας όπως είναι τώρα. Είχαν περισσότερες παρενέργειες.

Τα τελευταία λίγα χρόνια, επειδή βγήκε ένας Άγγλος γιατρός Γουιτφιλντ και ανακοίνωσε μια εργασία που προσπάθησε να συνδέσει το εμβόλιο για την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα με τον αυτισμό, έμεινε σαν ρετσινιά. Πρόκειται για μια εργασία που στηρίχθηκε σε ψεύτικα στοιχεία και ενώ στην αρχή την δημοσίευσε ένα πολύ σοβαρό ιατρικό περιοδικό στη συνέχεια αναγκάστηκε να την αποσύρει και αυτού του αφαίρεσαν την άδεια.

Και μετά δημιουργήθηκε ένα κίνημα εναντίον των εμβολιασμών με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να "ξεφυτρώσουν" πράγματι πάμπολλες σελίδες στο Facebook. Σε αυτές γονείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα βγαίνουν και αναμασούν αυτά που τους δίνουν, γιατί ξεγελάστηκαν. Η Ελλάδα ε��ειδή έχει και μια επιρρέπεια στα μυθιστορήματα, για το λόγο αυτό και ανθεί το κίνημα αυτό περισσότερο εδώ».

«Αν οι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, αυτά απειλούνται από θάνατο ή αναπηρία»!

«Εκείνο που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι παρενέργειες των εμβολίων οι οποίες είναι υπαρκτές είναι και γραμμένες σε ένα φύλλο οδηγιών μέσα στα κουτιά που είναι το εμβόλιο. Από εκεί και μετά αν οι γονείς δεν κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους, θα αρχίσουν όλες αυτές οι αρρώστιες για τις οποίες υπάρχει εμβόλιο να εμφανίζονται ξανά. Και ήδη έχουν δείξει την όψη τους κάποιες από αυτές. Πριν από μερικές ημέρες ένα παιδάκι 2 μηνών πέθανε από κοκκύτη καθώς πρώτον ήταν μικρό για να κάνει ακόμα το εμβ��λιο και γιατί ο κοκκύτης κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Να μάθουν συνεπώς οι γονείς ότι αν δεν κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους, ο πρώτος που κινδυνεύει με θάνατο ή αναπηρία είναι τα ίδια τους τα παιδιά», τόνισε ο Κώστας Νταλούκας.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «από τον Γενάρη του 2016 έως και τον Ιούλιο του 2016, είχαμε 51 κρούσματα κοκκύτη στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια διασπορά της νόσου που αν αυτή βρει ένα μωράκι που δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί ακόμα ή έναν ενήλικα ο οποίος έχει αμελήσει να κάνει αναμνηστική δόση είτε για το εμβόλιο αυτό είτε για άλλο, τότε τα νοσήματα αυτά θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και να “προσβάλουν” όλο και περισσότερο πληθυσμό, με αποτέλεσμα πρώτα να την πληρώσει ο ευπαθής πληθυσμός, αυτοί δηλαδή που κάνουν χημειοθεραπείες, τα βρέφη κα.»

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της απουσίας επίσημης ενημέρωσης

Ο κύριος Νταλούκας εξήγησε στο star.gr πως «το πρόβλημα χειροτερεύει γιατί το υπουργείο Υγείας και το τμήμα Δημόσιας Υγείας, δεν έχει μία επίσημη ιστοσελίδα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, στην οποία ο πολίτης, ο κάθε γονιός, μπορεί να μπει και να διαβάσει πληροφορίες για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των εμβολίων. Δεν υπάρχει ένα επίσημο σημείο αναφοράς και έτσι τα φαινόμενα αυτά (κίνημα κατά των εμβολίων) θα αρχίσουν να γιγαντώνονται».

Υπάρχουν και γιατροί ανενημέρωτοι που βάζουν σε κίνδυνο μικρά παιδιά-«Με υπογραφή Φίλη και μια απλ�� βεβαίωση γιατρού τα παιδιά ΔΕΝ εμβολιάζονται»

«Το χειρότερο από όλα είναι ότι υπάρχουν γιατροί συνάδελφοι κυρίως νευρολόγοι οι οποίοι κατηγορούν τα εμβόλια για σοβαρές παρενέργειες. Αυτοί είναι ανενημέρωτοι. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί ο γονιός λέει “μα μου το είπε γιατρός”.

Μάλιστα, έπεσε στα χέρια μου τις τελευταίες ημέρες ένα πιστοποιητικό από τη Θεσσαλονίκη από μια παιδίατρο-ομοιοπαθητικό και από έναν γιατρό χωρίς ειδικότητα στην Αθήνα οι οποίοι ανέφεραν:

"Εξέτασα το παιδί, το βρήκα κλινικά υγιές και μπορεί να γυμνάζεται. Δεν μπορεί να κάνει εμβόλια λόγω πιθανών παρενεργειών". Αυτό γίνεται γιατί το υπουργείο Παιδείας με υπογραφή του κύριου Φίλη, έβγαλε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο το οποίο λέει πως αν ο γονιός δεν επιθυμεί να κάνει εμβόλιο στο παιδί του , μπορεί να προσκομίσει ένα πιστοποιητικό. Και τι να λέει δηλαδή το πιστοποιητικό; Να λέει ότι εγώ σαν γιατρός φοβάμαι να κάνω στο παιδί το εμβόλιο ή να λέω στο γονιό πως έχει δίκιο ότι υπάρχουν πιθανές παρενέργειες και άρα καλά κάνεις και δεν κάνεις το εμβόλιο; Αυτό λέει το χαρτί του κύριου Φίλη!», συμπληρώνει ο κύριος Νταλούκας.

Να και το εν λόγω έγγραφο:

1.jpg

2.jpg

Στο τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής αποκάλυψε το εξής: «Φτάσαμε στο σημείο σαν Ένωση Παιδιάτρων Ελευθεροεπαγγελματιών να φτιάξουμε ένα έντυπο που να βάζουμε το γονιό να υπογράφει ότι σαν γιατρός τον έχω ενημερώσει για το όφελος και τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, αυτό είναι το εθνικό πρόγραμμα και βάλε μου υπογραφή σε ποιο δεν συμφωνείς, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τον βάλουμε να συνειδητοποιήσει ότι βάζει υπογραφή για το παιδί του και δεύτερον για να μην κατηγορήσει τον γιατρό ότι δεν ενημέρωσε».

*Ακούστε ένα απόσπασμα όσων είπε στο star.gr o κύριος Νταλούκας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr