​Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, καθώς είναι πολύ έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα, ενώ ακόμα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για εκτόνωση του φαινομένου.

kaxrimanis.jpg

(O Περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης)

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, μιλώντας στο star.gr τόνισε ότι υπάρχουν συνεχείς μετασεισμοί με τελευταίο αυτόν που σημειώθηκε χθες το βράδυ, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.

175832.jpg

«Έχουν γίνει 230 μετασεισμοί και ακόμα δεν ξέρουμε αν έχει εκτονωθεί το φαινόμενο. Οι κάτοικοι όπως είναι φυσικό είναι ανήσυχοι. Οι ειδικοί μας έχουν πει να είμαστε ψύχραιμοι, αλλά ταυτόχρονα και προετοιμασμένοι πιθανόν για έναν ακόμα πιο ισχυρό σεισμό», είπε ο κ. Καχριμάνης.

175828.jpg

Όσον αφορά στις ζημιές που έχουν καταγραφεί, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έκανε λόγο για μικρές ζημιές σε παλιά κτίρια, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί.

175826.jpg

«Υπάρχουν μικρές ζημιές στη Μονή Βελλάς, σε ένα ακόμα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους Ζαγωρίου και μικρές ρωγμές σε παλιά κυρίως σπίτια. Υπήρξαν ακόμα κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι, αλλά τώρα είναι όλοι ανοιχτοί και η κυκλοφορία γίνεται κανονικά», είπε.

175822.jpg

Επίσης, σήμερα τα σχολεία στο Δήμο Ιωαννιτών, στο Δήμο Ζίτσας και στο Δήμο Πωγωνίου θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους, ενώ το μεσημέρι θα υπάρχει συνεδρίαση για να αποφασιστεί αν θα μείνουν κλειστά και αύριο. Κλειστό επίσης είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ.

«Μας έχουν προειδοποιήσει ότι θα έχουμε ακόμα πολλούς μετασεισμούς. Σήμερα από τις 03:20 και δεν έχει σημειωθεί κάποιος μετασεισμός και ο μεγαλύτερος που έγινε, μεγέθους 3,7 Ρίχτερ έγινε στις 02:20. Το συγκεκριμένο ρήγμα όπως μας είπαν είχε πάρα πολλά χρόνια να δώσει σεισμούς. Έχει μήκος 15χλμ. και πάει βορειοδυτικά στην περιοχή αυτή, γι’ αυτό και ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αλβανία, ακόμα και στην Ιταλία», είπε ο κ. Καχριμάνης.

175836.jpg

Όσο για τους κατοίκους; Ο φόβος είναι μεγάλος και γι΄ αυτό αρκετοί ήταν αυτοί που και χθες το βράδυ κοιμήθηκαν σε προαύλια σχολείων και στα αυτοκίνητά τους.

175838.jpg

«Σήμερα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα, έχει κάνει δυο τρεις μετασεισμούς, αλλά χθες μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, έκανε συνέχεια μετασεισμούς και μεγάλους. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί. Κοιμούνται σε προαύλια σχολείων, σε πάρκα, στα αυτοκίνητά τους. Μας έχουν πει ότι το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο. Κανείς δεν μπαίνει μέσα στα σπίτια του, είναι όλοι έξω σε ανοιχτούς χώρους, σε καφετέριες, γιατί φοβούνται μήπως γίνει μεγαλύτερος σεισμός», είπε στο star.gr o Χρήστος Παπιγκιώτης, που μένει στα Γιάννενα.

175767.jpg

«Ο κόσμος φοβάται γιατί κανείς δεν του λέει τίποτα. Δεν υπάρχει ενημέρωση ότι έχει περάσει ο κίνδυνος, οπότε όσο επικρατεί αυτό το κλίμα, ο κόσμος δεν μπαίνει στα σπίτια του. Οι ζημιές είναι μικρές, αλλά η εμπειρία του σεισμού ήταν σοκαριστική», μας είπε ο Γιάννης Τραχανάς, επίσης κάτοικος Ιωαννίνων.

175819.jpg

Όλοι τώρα περιμένουν την ενημέρωση των ειδικών και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Τη�� Ευαγγελίας Ντούρου

Διαβάστε επίσης:

Στις πλατείες ξανά οι κάτοικοι των Ιωαννίνων- Νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ

ΣΕΙΣΜΟΣ στα Ιωάννινα:Ζημιές σε σπίτια και οδικό δίκτυο–Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Eυθύμιος Λέκκας στο star.gr: «Έχει να γίνει σεισμός στα Ιωάννινα από τον 17ο αιώνα»

Νύχτα ΕΦΙΑΛΤΗΣ στα Ιωάννινα:Συνεχείς μετασεισμοί μέχρι και 4,9 Ρίχτερ-Στις πλατείες οι κάτοικοι

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ήπειρο- Έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα!