Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου αποτελεί η σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη , αφού η κυβέρνηση με τις κινήσεις του τελευταίου χρόνου στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν έχει αφήσει περιθώρια συναίνεσης.

Ήδη όμως η ΝΔ διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως προϋπόθεση για τη συναίνεση είναι να καταργηθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Θα καταργήσουμε τον νόμο Παππά και θα ρυθμίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αποκαθιστώντας τον ρόλο του ΕΣΡ και δίνοντας περισσότερες άδειες σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες του φάσματος» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης στο ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση εάν υπάρξει ναυάγιο φέρεται αποφασισμένη να επαναφέρει την τροπολογία- ξαφνικό θάνατο για τα κανάλια, μια τροπολογία που χαρακτηρίζεται από τον νομικό κόσμο ως θεσμικός τραμπουκισμός, τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Τα ερωτήματα για την προχειρότητα και την σπουδή, που επιδεικνύεται είναι αμείλικτα:

-Γιατί τόση βιασύνη ενώ εκκρεμεί σε διάσκεψη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ;

«Μία επιλογή που θα φέρει ανατροπές χωρίς να εξυπηρετήσει σε κάτι. Έχουμε μια μεγάλη δικαστική εκκρεμότητα. Αν δεν λυθεί αυτή η εκκρεμότητα με τρόπο οριστικό από το ΣτΕ όλα είναι στον αέρα» τόνισε ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, Παναγιώτης Μαντζούφας ενώ ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Γρηγόρης Καλφέλης πρόσθεσε: «Μεταφέρει την εξουσιοδότηση σε σχέση με τη βεβαίωση της νομιμότητας που θα έχουν οι αδειοδοτημένοι καναλάρχες σε ποιον; Στην γραμματεία του κ. Παππά. Κάτι που ανήκει μόνο στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Αλλά όλα αυτά αν τα συνδυάσει κανείς, δείχνει μια κυβέρνηση που έχει καθαρά συντηρητικά αυταρχικά χαρακτηριστικά τα οποία ίσως είναι συμβατά με άλλες κυβερνήσεις ιδίως την Ουγγρική κυβέρνηση»

-Γιατί η κυβέρνηση επικαλείται τη συναίνεση την οποία όμως είχε ξεχάσει όταν κατέθετε την τροπολογία σε κλειστή Βουλή, Παρασκευή βράδυ;

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣτΕ (περίπτωση στρατιωτικών και αστυνομικών) αλλά τώρα με επιχειρούμενη τροπολογία προσπαθούν να προκαταλάβουν και να προκαταργήσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει προσπάθεια κατάργησης της Δημοκρατίας» ανέφερε ο πρώην βουλευτής- δικηγόρος, Βασίλης Καπερνάρος.

«Τραυματίζουν ανήκεστα το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Πλέον η πολιτεία δικαίου στην Ελλάδα αιμορραγεί» τόνισε από την πλευρά του ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

-Γιατί ενώ η προθεσμία ήταν 90 ημέρες σπεύδει να ρίξει μαύρο σε πέντε μέρες;

«Ενδεχομένως θέλει με όρους εκβιαστικούς να εξαναγκάσει τους μη αδειοδοτηθέντες καναλάρχες να έρθουν σε έναν συμβιβασμό, με επαχθείς για τους ίδιους όρους, με τους νέους καναλάρχες» υποστήριξε ο κ. Μαντζούφας.

-Κρύβει και μικροπολιτικές σκοπιμότητες η τροπολογία καθώς αρχίζει ένας πολιτικός Γολγοθάς για την κυβέρνηση;

«Στην ουσία αυτό που θέλει είναι να επιβάλει με νομοποίηση της Βουλής τα αυταρχικά μέτρα που αυτή έχει στο μυαλό της. Μια τροπολογία που –μην έχουμε αυταπάτες-προσπαθεί να προλάβει και αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Στόχος είναι να φιμωθούν τα πάντα. Η κυβένρηση δεν αντέχει την κριτική" ανέφερε, ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Καστανιώτης.

«Θέλουν να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή. Και επειδή λένε πως έχουν σχέση με την αριστερά, θέλω να τους θυμίσω αυτό που έλεγε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ότι η ελευθερία είναι ελευθερία» τόνισε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Γρηγόρης Καλφέλης.

Ποιοι επιθυμούν τον ξαφνικό θάνατο 4 ενεργών επιχειρήσεων και 2.000 εργαζομένων;

«Δεν βρίσκω καμία σκοπιμότητα να βγει μια τροπολογία η οποία θα προβλέπει ότι σε πέντε μέρες θα κλείσουν τα κανάλια με δεδομένο ότι αυτό θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, θα στείλει εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία και επίσης θα θίξει και αυτό που λέμε πλουραλιστική ενημέρωση» τόνισε ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου κ. Μαντζούφας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ