Από τα ξημερώματα της Κυριακής οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες, καθώς η σεισμική δόνηση των 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, αναστάτωσε την πόλη. Ο σεισμός, ο οποίος είχε διάρκεια, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ήπειρο, την Κέρκυρα, αλλά και άλλες περιοχές του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας.
Οι κάτοικοι του νομού Ιωαννίνων, ειδικά των χωριών του Πωγωνίου και της Ζίτσας, πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Η βοή που προηγήθηκε της δόνησης... έμοιαζε με εφιάλτη.
DROM_P2.jpg

DROM_P1.jpg
Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα
Υπήρξε έντονη μετασεισμική ακολουθία καθώς ακολούθησαν αμέσως μετά τον κύριο σεισμό, δύο μετασεισμοί στις 23:18 και στις 23:22, με μέγεθ��ς 4,1 και 3,5 βαθμών αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια και άλλα κτίρια. Ρωγμές έχουν υποστεί σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε όμως καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από 4,4 έως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
DROM_P4.jpg
Στους δρόμους της πόλης έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες έβαλαν τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνθηκαν στην παραλίμνια περιοχή.
Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
DROM_P6.jpg
Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.
Ευαγγελίδης: «Κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα»
«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε στον σταθμό ΣΚΑΙ ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.
DROM_P7.jpg
Λέκκας: «Μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία»
Ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα κτίρια τα οποία δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς δόμησης.
drom_p11.jpg
Σημειώνεται ότι το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα.