​Τα πυρά τέως ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και καθηγητών των Νομικών Σχολών δέχθηκε η Δικαιοσύνη κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ποτάμι στην αίθουσα εκδηλώσεων στο ΕΒΕΑ υπό τον τίτλο «Η Δικαιοσύνη σε κίνδυνο. Ποιοι την απειλούν»;

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν οι: Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην Πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Μαρκής, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. - επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. και Γεώργιος Δημήτραινας, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ.

image42-1.jpg
Το «παρών» έδωσαν οι πρώην εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Δημόπουλος και Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ασημίνα Σαντοριναίου, ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλό��ουλος, κ.λπ.

Οι ομιλητές σχολίασαν τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης, ανέδειξαν τα ζητήματα που την ταλανίζουν, κάποια εκ των οποίων διαχρονικά όπως η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η πολυνομία και η κακονομία και ο ρόλος που διαδραματίζει ο χαρακτήρας του δικαστικού λειτουργού, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανεπάρκεια της σημερινής δικαστικής ηγεσίας.

image76-10.jpg
Ειδικότερα, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, επισήμανε ότι η Δικαστική Εξουσία δεν λειτουργεί εν κενώ, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, από τον τρόπο λειτουργ��ας των άλλων εξουσιών και καμία δικαστική εξουσία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν από την άλλη πλευρά υπάρχει πολυνομία και κακονομία ή ακόμη και ανεπαρκής δράση της διοικήσεως» και προσέθεσε: «Είναι προφανές ότι οι τρεις λειτουργίες πρέπει κατ' αρχήν να συνεργάζονται μεταξύ τους για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η ευημερία των πολιτών και η ισχυροποίηση του κράτους Δικαίου .

Πολλές φορές όμως, οι συνεργασίες αυτές ανοίγουν την όρεξη και δημιουργούν άλλες προσδοκίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις στε��ές επαφές με τον πολιτικό κόσμο, που από τη φύση του έχει άλλους στόχους. Και εδώ υπεισέρχεται ο σπουδαιότερος παράγων. Ο χαρακτήρας του δικαστικού λειτουργού.

image76-4.jpg
Ο χαρακτήρας που του επιτρέπει ή όχι να αντιστέκεται. Ο δικαστής πρέπει να αποφασίζει ανεπηρέαστος από παρεμβάσεις και επιρροές της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρέπει να τον απασχολεί την ώρα που κρίνει ότι πρέπει να φανεί αρεστός στους ανωτέρους του ή στον πολιτικό κόσμο ή να επηρεάζεται από τη συγκυρία που διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Πρέπει να βλέπει μακριά και να μπορεί να διαβλέψει τις επιπτώσεις της απόφασής του στο μέλλον.

Η πολυετής εμπειρία μου, με έχει διδάξει πάντως ότι η συντριπτική πλειονότητα των δικαστών, ακόμη και αυτοί που είχαν επιλεγεί με καθαρά κομματικά κριτήρια, ανεξαρτητοποιούνται και αποστασιοποιούνται μετά την επιλογή τους και ακολουθο��ν τη φωνή της δικαστικής τους συνειδήσεως, αντιλαμβανόμενοι το βάρος της ευθύνης τους και του έργου που επιτελούν.

Ακόμη, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Δικαιοσύνη δεν απειλείται από κανέναν, αν η ίδια δεν τείνει ευήκοον ους στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και πιέσεις. Απειλείται μόνο από τον κακό της εαυτό, δηλαδή τους ανάξιους και άτολμους δικαστές οι οποίοι απειλούν το κύρος της Δικαιοσύνης».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πικραμμένος στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο ΣτΕ λέγοντας: «Όλοι κάποια στιγμή κληθήκαμε να δικάσουμε σημαντικές υποθέσεις. Θεωρώ όμως ότι τις δικάσαμε σε πλήρη συμμόρφωση με τις διαμορφωμένες παραδόσεις του σώματος και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να μην τεθεί εν αμφιβόλλω το κύρος του δ��καστηρίου.

Και εξηγούμαι:

1. Δικάζαμε τις υποθέσεις το ταχύτερο δυνατόν και φροντίζαμε ώστε οι διασκέψεις να γίνονται και η απόφαση να εκδίδεται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

2. Φροντίζαμε σε υποθέσεις μεγάλης βαρύτητας, η επιλογή των συνθέσεων που τις εκδίκαζαν να γίνεται κατά τον πλέον αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο.

3. Οι εισηγήσεις ήταν εγκαίρως στη διάθεση των μελών του δικαστηρίου προς ενημέρωσή τους. Γινόντουσαν πολύ υψηλού επιπέδου συζητήσεις βάσει των εισηγήσεων. Κατεγράφησαν μάλιστα και σημαντικές από επιστημονική άποψη αλλά και λιγότερο σημαντικές μειοψηφίες.

dikaiosyni75.jpg
4. Υπήρξαμε πάντα πολύ προσεκτικοί στην μη παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού του δικαστηρίου.

Θα ήμουν πράγματι ευτυχής να μάθω ότι τηρούνται μέχρι κεραίας αυτές οι πρακτικές που αντανακλούν τις λαμπρότερες παραδόσεις του σώματος».

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση απονομή της Δικαιοσύνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα «να κλονίζει την πίστη των πολιτών στην Δικαιοσύνη», ενώ υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την βαρύνουν 400 καταδίκες των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων για καθυστερήσεις.

image42-6.jpg
Επίσης, ο κ. Τέντες είπε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, επιφέρουν στην ουσία αρνησιδικία και χαρακτήρισε πρωταθλήτρια τη χώρα μας στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι για την έκδοση μιας απλής υπόθεσης απαιτούνται 1.580 ημέρες, δηλαδή 4 με 5 χρόνια.

image13-3.jpg
Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασίλης Μαρκής, άσκησε αυστηρή κριτική στους εν ενεργεία συναδέλφους.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μαρκής έκανε ειδική αναφορά σε περιπτώσεις που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα την Ποινική και Πολιτική Δικαιοσύνη.

image76-7.jpg
Αναφερόμενος στις τελευταίες ενέργειες του κ. Σακελλαρίου ο κ. Μαρκής, τόνισε ότι διέπραξε δύο λάθη. Το πρώτο να μη βάλει άμεσα σε διάσκεψη την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το δεύτερο παραβίασε τον χρυσό κανόνα που λέει ότι ο δικαστής δεν πρέπει να μιλάει, αλλά να μιλάει μόνο με τις αποφάσεις του.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συνταγματική θωράκιση της Δικαιοσύνης.

image85-4.jpg
Εξάλλου, ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε τεράστια την επιρροή της Εκκλησίας στην Δικαιοσύνη. Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και επίκουρος καθηγητής της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Δημήτραινας αναφέρθηκε σε σειρά προφορικών εκφράσεων πολιτικών προσώπων οι οποίες μπορούν κάλλιστα να εκληφθούν ως παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.

Ακόμη, ο κ. Δημήτραινας τόνισε ότι έχει νοθευτεί επικίνδυνα από την πολιτική εξουσία η αρχιτεκτονική της ποινικής Δικαιοσύνης.
Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι στόχος του Ποταμιού είναι να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να τα γκρεμίσουμε όλα.