Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας για να διαπιστωθεί αν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο, αλλά και μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως αυτές της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης και της παράνομης βίας, για το «γονεϊκό εμπάργκο» στα σχολικά μαθήματα, ως αντίδραση στη φοίτηση προσφυγόπουλων σε δημοτικό του Προφήτη τού δήμου Βόλβης.

Προηγήθηκε αναφορά από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Παναγιώτη Ανανιάδη, σχετικά με την απόφαση της επιτροπής γονέων του δημοτικού σχολείου να μην στείλουν τα παιδιά τους για μαθήματα, ως διαμαρτυρία για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στην ίδια σχολική μονάδα, αλλά και την πρόταση που διατύπωσαν να χρησιμοποιηθούν ανενεργά σχολικά κτήρια για τα μαθήματα των προσφυγόπουλων.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Τσόγκας παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης Ευαγγελία Καρανίκα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, θα διερευνηθεί αν οι αντιδρώντες με δημόσιο τρόπο προτρέπουν σε πράξη που μπορεί να προκαλέσει μίσος κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή - εθνική καταγωγή και κατά τρόπο που ενέχει απειλή για την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα άλλου ή εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.