​Ένοχοι για τα βασανιστήρια που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του Ίλι Καρέλι σε βαθμό κακουργήματος, κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου για την υπόθεση του Αλβανού βαρυποινίτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας.

Ένας εκ των κατηγορούμενων κρίθηκε ένοχος για βασανιστήρια στην πλημμεληματική του μορφή, ενώ ο διευθυντής των φυλακών που κατηγορούνταν για υπόθαλψη εγκληματία, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Στο εδώλιο παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 14 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο θάνατος του Καρέλι δεν συνδέεται με τα βασανιστήρια και ως εκ τούτου μετέτρεψε την αρχική κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων από την οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου, σε πρόκληση βασανιστηρίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του 42χρονου.

Τέλος αναγνωρίστηκε σε όλους του κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου κι επιπλέον σε κάποιους από αυτούς το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.