​Σε μεγάλο καημό εξελίσσεται τελικά το πρόβλημα της φοιτητικής εστίας στα πανεπιστήμια όλη της χώρας. Αρκετοί νέοι και νέες μένουν εκτός αν και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια.

Για παράδειγμα, μια φοιτήτρια από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές της και να επιστρέψει στη Βόρεια Ελλάδα, στο σπίτι της. Θα πάρει το πτυχίο της όταν της παραχωρήσουν και πάλι δωμάτιο στη φοιτητική εστία.

«Είμαι 8 χρόνια άνεργη, είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, δεν δουλεύω, τι άλλα κριτήρια πιο πάνω!! Την γύρισα πίσω, στο σπίτι» δήλωσε τηλεφωνικά στο Star η μητέρα της φοιτήτριας, προσθέτοντας πως η κόρη της δε�� θα φοιτήσει στο τέταρτο έτος, και πως αν κάνουν τα χαρτιά και την δεχτούν, τότε θα το παρακολουθήσει… του χρόνου!

«Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο ένας φοιτητής ή μια φοιτήτρια που έρχεται για πρώτη φορά σε ένα μέρος που δεν ξέρει πως να κινηθεί, πως να βρει κατοικία, να έχει μια ενίσχυση παραπάνω. Κάποιο παιδί που βρίσκεται στα τελευταία έτη αναγκαστικά θα πρέπει να παραχωρήσει τη θέση το δωμάτιο για να μπουν οι πρωτοετείς», δήλωσε τηλεφωνικά στο Star ο Σπύρος Συρόπουλος, Αν. Πρύτανης Διεθνών Σχέσεων Φοιτητικών Θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης 140 φοιτητές θα μείνουν φέτος εκτός εστίας αν και πληρούν τα κριτήρια, καθώς δεν επαρκούν τα διαθέσιμα δωμάτια. Η εστία του ιδρύματος είναι χωρητικότητας 80 θέσεων.

«Για τους υπόλοιπους, αφενός όσοι δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα που δίνει η πολιτεία, αυτοί θα κάνουν αίτηση και θα λάβουν το επίδομα Τους υπόλοιπους φοιτητές το ίδρυμα τους βοηθάει με ανταποδοτική εργασία», δήλωσε στο Star ο Βασίλης Διγαλάκης, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Κατασκευάζονται άλλα 60 διαμερίσματα στο πολυτεχνείο αλλά θα είναι έτοιμα του χρόνου. Δύσκολα είναι όμως τα πράγματα και για τους φοιτητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όπως λένε στο Star, πρωτοετείς αναγκάζονται να μένουν σε ξενοδοχεία μέχρι να βρεθεί λύση.

Από σήμερα έως και τις 19 Οκτωβρίου οι φοιτητές των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, μπορούν να υποβάλλουν, ηλεκτρονικά την αίτησή τους για μετεγγραφή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.