Ένα απαράδεκτο περιστατικό σημειώθηκε σε σχολείο της Χίου καταδεικνύοντας τον αδικαιολόγητο ρατσισμό που έχει «φωλιάσει» σε πολλά σπίτια συμπατριωτών μας.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Θωμά, Χρυσάνθη Δημητρούλη, μπήκε μαζί με άλλα μέλη του Συλλόγου στις σχολικές αίθουσες και επιχείρησαν να μοιράσουν στους μικρούς μαθητές ένα ερωτηματολόγιο – «δημοψήφισμα», για να το παραδώσουν στους γονείς τους και να το επιστρέψουν συμπληρωμένο, το αργότερο έως την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016.

Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο της ντροπή�� το οποίο με παρέμβαση των δασκάλων είτε δεν μοιράστηκε, είτε σκίστηκε, καθώς ήταν αντίθετο στην παιδεία και στις αντιλήψεις τους περί αλληλεγγύης.

Στόχος του ρατσιστικού ερωτηματολογίου αυτού ήταν να καταγραφούν οι απόψεις των γονιών σε μια ενδεχόμενη δημιουργίας δομής υποδοχής προσφυγόπουλων σε σχολεία του νησιού.

Το κατάπτυστο κείμενο – πρόκληση

Στο εισαγωγικό του σημειώματος όπως αναφέρει το astraparis.gr, αφού με παραπλανητικό τρόπο τίθεται «το αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στην γνώση την εκπαίδευση και την υγιεινή» και γίνεται αναφορά στα θέματα «που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας αλλά και της πόλης μας» (στη Χίο εμφανώς τουλάχιστον δεν έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα προς το παρόν), μπαίνει απερίφραστα στην ουσία του θέματος, τονίζοντας («έχοντας στη σκέψη μας») τα εξής:

sxoleio-7o-egrafo.jpg

«Την αποφυγή πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως δημιουργηθούν από την άμεση συνύπαρξη των παιδιών (σ.σ. προσφυγόπουλων) σε επίπεδο πολιτισμικό, κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά, θρησκευτική έκφραση, συνήθειες) αλλά και πρωτίστως θέματα υγιεινής – καθαριότητας εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης των μαθητών προσφύγων παραμένουν δυστυχώς χωρίς βελτίωση».

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια – «δημοψήφισμα» έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους γονείς των μαθητών, όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.

δφδσφ.jpg
Ο κύριος Ιωάννης Τσιροπινάς

Στo star.gr ο διευθυντής του σχολείου: Δεν μας είχαν ενημερώσει για αυτή την κίνηση

Το star.gr, επικοινώνησε με τον διευθυντή του εν λόγω σχολείου, Ιωάννη Τσιροπινά, ο οποίος φανερά ενοχλημένος με την κίνηση αυτή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ξεκαθάρισε πως η εν λόγω απόφαση πάρθηκε εν αγνοία των διδασκόντων!

«Επιχείρησαν μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, να μοιράσουν ερωτηματολόγια χωρίς νωρίτερα να υπάρξει ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων. Αυτό αποφασίστηκε επειδή δεν υπήρχε απαρτία στη έκτακτη τακτική τους συνέλευση και θέλησαν να γίνει με ένα ερωτηματολόγιο η καταγραφή των απόψεων όλων των γονέων του σχολείου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Όταν οι δάσκαλοι ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου αυτού, επειδή δεν τους εκφράζει το κατέστρεψαν και δεν μοιράστηκε», σημειώνει.

Στη συνέχεια ο κύριος Τσιροπινάς ξεκαθαρίζει ότι «Αν ήμασταν ενήμεροι από πριν, δεν θα μοιραζόταν ένα τέτοιο υλικό που αντίκεται στη σωστή παιδαγωγική και στην αντίληψη που πρέπει να επικρατεί στα σχολεία. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση».

Επιπλέον αναφέρει: «Μιλάμε για ένα σχολείο το οποίο έχει δεχθεί πάρα πολλά παιδιά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και παιδιά από άλλες χώρες που μπόρεσαν και ενσωματώθηκαν πλήρως και έγιναν πλήρως αποδεκτά στις τοπικές κοινωνίες και στους σχολικούς χώρους και μπορώ να πω ότι στις επιδόσεις τους διέπρεψαν.

Το σχολείο μας έχει δείξει ότι μπορεί να διδάξει αυτή την ευαισθησία, την διαπολιτισμικότητα και την διαφορετικότητα.

Σαν σχολείο πέρυσι που είχαμε το μεγάλο κύμα προσφύγων στο νησί μας, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται με συγκέντρωση ειδών, κάνοντας κάποιες δράσεις στις τάξεις για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας και αυτό συνεχίζουν να κάνουν και σ��μερα οι εκπαιδευτικοί μας.

Για εμάς αποτελεί μάθημα ζωής το να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για τέτοια θέματα και να ενισχυθεί σε αυτά, το αίσθημα αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και αποδοχής πρωτίστως».

Τέλος ο διευθυντής του σχολείου σημείωσε στο star.gr ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων έκανε επίπληξη στη κυρία Δημητρούλη αλλά και σε άλλα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για το ότι προχώρησαν στη εν λόγω κίνηση χωρίς να ενημερώσουν τους διδάσκοντες αλλά και τον Διευθυντή του σχολείου.

*Aκούστε ένα απόσπασμα όσων είπε στο star.gr ο διευθυντής του σχολείου.

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr