​Στο πλευρό της Εκκλησίας τάσσονται οι Θεολόγοι και αρνούνται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σπουδών στο μάθημα των «επικίνδυνων και απαράδεκτων», όπως τα χαρακτηρίζουν, θρησκευτικών.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις ειδικά στην Πιερία, στην Λάρισα ενώ στα Τρίκαλα αποχωρούν από τα επιμορφωτικά σεμινάρια αρνούμενοι να τα παρακολουθήσουν. Εξετάζουν παράλληλα το ενδεχόμενο να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι γίνεται ωμή παραβίαση του Συντάγματος.

Η Ένωση Θεολόγων Πιερίας σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της:
«Αρνούμαστε να διδάξουμε τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης.
Είναι πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός «επικίνδυνα και απαράδεκτα» που απέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος σε αυτά.

Αντλούμε αυτό το δικαίωμα από το Σύνταγμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα από το άρθρο 103, παράγραφο 1 του Συντάγματος και άρθρο 24 του ν. 3528/2007 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και σύμφωνα με τον ίδιο νόμο άρθρο 25, παράγραφο 3.

«Ήταν σκόπιμη και εντελώς προσχεδιασμένη η προσπάθεια επιβολής των νέων προγραμμάτων ξαφνικά τον Σεπτέμβριο για να προκαλέσει αναστάτωση στους καθηγητές, στους μαθητές και στα σχολεία ώστε να φανεί σαν αίτημα "δικό μας" δηλαδή των θεολόγων εκπαιδευτικών η συγγραφή νέων βιβλίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το μάθημα των Θρησκευτικών σε θρησκειολογική σούπα».

Η ανακοίνωση τω�� θεολόγων Τρικάλων

«Το Παράρτημα Τρικάλων της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) μετά την αποχώρηση των εκπαιδευτικών σήμερα 6-10-2016 σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την επιχειρούμενη ενημέρωση για την επιβολή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή αυτών των αντισυνταγματικών και πνευματοκτόνων Προγραμμάτων και δηλώνει ότι οι Θεολόγοι του Νομού Τρικάλων:

1) Συμφωνούμε απόλυτα με τις δηλώσεις (20/9/2016) του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ότι τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών (ΦΕΚ υπ. αριθ. 143575/Δ2 ΥΑ 13.09.2016), που βεβιασμένα επιβάλλει στα σχολεία ο Υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης «είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είνα�� πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία, γενικότερα στην κοινωνία μας, και ρήξη μέσα στην Εκκλησία στις σχέσεις με την πολιτεία».

2) Οι Θεολόγοι καθηγητές, ως υπάλληλοι του κράτους, σύμφωνα με έγκυρες γνωμοδοτήσεις, έγκριτων νομικών, έχουν καθήκον άμα δε και δικαίωμα να τηρούν το Σύνταγμα και να μην εφαρμόζουν ολοφάνερα αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις της διοίκησης (ν. 3528/2007, αρθρ. 24 και 25 παρ. 3 εδάφιο 1ον και Ποινικός Κώδικας, άρθρ. 21)», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Αυστηρό μήνυμα σε Θεολόγους έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς οι εκπαιδευτικοί της Ένωσης Θεολόγων του Νομού Πιερίας προέβαλαν λόγους συνείδησης και δήλωσαν ότι θα διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με τα βιβλία των μαθητών που έχουν διανεμηθεί.

Φίλης: Μην κάνουν του κεφαλιού τους οι Θεολόγοι

«Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε διοικητικού ή άλλου τύπου αποφάσεις, αλλά είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να εφαρμόζουν τα προγράμματα που έχει εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας», ξεκαθάρισε ο κ. Φίλης και υπογράμμισε: «Ούτε να αρνούνται, ούτε να κάνουν του κεφαλιού τους. Διότι αλλιώς δεν υπάρχει εκπαίδευση. Υπάρχει κατ οίκον διδασκαλία ή άλλα πράγματα».

Επίσης, τόνισε ότι «εάν αρχίσει αυτή η διαδικασία σε επίπεδο υπαλληλικής σχέσης φανταστείτε τι έχει να γίνει σε επίπεδο μαθητών. Τα Θρησκευτικά θα τελειώσουν σε ένα χρόνο μέσα.

Εγώ θέλω να είναι υποχρεωτικό το μάθημα και για διδασκόμε��ους και για διδάσκοντες. Δεν με ενοχλεί είναι θέμα δημοκρατίας να συγκεντρώνουν οι καθηγητές υπογραφές για ένα μάθημα. Όμως έχουν και οι εκπαιδευτικοί ευθύνη. Η πολιτεία όμως δεν λειτουργεί με υπογραφές. Η πολιτεία λειτουργεί με βάση προγράμματα».