​Η Άγκυρα κοιμάται και ξυπνάει με μόνη έ��νοια της να προκαλέσει την Ελλάδα... Σήμερα Τρίτη λοιπόν η Τουρκία προχώρησε σε ακόμη μια προκλητική κίνηση επιχειρώντας να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, με αφορμή προγραμματισμένη άσκηση που ετοιμάζει η Ελλάδα.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν δύο NOTAM με τις οποίες όχι μόνον καλούν την Αθήνα να μην προβεί σε προγραμματισμένες ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχής δυτικά του Καστελόριζου αλλά, παράλληλα, σημειώνουν ότι το ακριτικό νησί βρίσκεται στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, με την ΝΟΤΑΜ Α4447/16 με την οποία αναφέρονται στην αντίστοιχη ελληνική Α2200/16, η οποία δεσμεύει περιοχή Δυτικά του Καστελόριζου λόγω διεξαγωγής άσκησης SAR το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο (MEIS στην τουρκική, όπως αναφέρεται) είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, η Άγκυρα εξέδωσε την Τρίτη και την ΝΟΤΑΜ Α4455/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελέσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την άσκηση SAR (18-19/10) ανήκει στην τουρκική περιοχή Έρευνας-Διάσωσης, καλώντας ως εκ τούτου τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με τις τουρκικές.

Η χρονική στιγμή της έκδοσης του δύο ΝΟΤΑΜ μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε 4ης τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε επίσης:

Στο Κάιρο ο Τσίπρας: Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με μενού ενεργειακά και ασφάλεια