​Το κουδούνι θα χτυπήσει σήμερα για πρώτη φορά για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας και από σήμερα θα ξεκινήσουν τη σχολική τους χρονιά στα ελληνικά σχολεία, με το κλίμα όμως που έχει διαμορφωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας να έχει διχάσει την κοινωνία.

Περίπου 1.500 προσφυγόπουλα θα παρακολουθήσουν μαθήματα από τις 14:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα σε 20 σχολεία της χώρας.

Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, o υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ τόνισε πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων παρά τα ακραία περιστατικά που έχουν σημειωθεί, όπως η περίπτωση γονέων σε σχολείο της Μυτιλήνης, που έβαλαν λουκέτο για να μην πάνε εκεί τα προσφυγόπουλα.

«Πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη και γι' αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε - και η οποία δεν εκπροσωπεί και το σύλλογο - πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων», είπε ο κ. Φίλης.

Στόχος είναι τα βασανισμένα αυτά παιδιά που βίωσαν τον πόλεμο, το θάνατο και ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα και την ελληνική πραγματικότητα και να μπορέσει να νιώσει μια αίσθηση κανονικότητας στη ζωή του.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σταδιακά από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο και μετά θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Για τη διδασκαλία των παιδιών αυτών προσλαμβάνονται αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα έργο.

Το πρόγραμμα για το δημοτικό θα είναι τετράωρο και τα μαθήματα που θα διδάσκονται είναι η ελληνική γλώσσα, μια ξένη γλώσσα, όπως αγγλικά ή κάποια άλλη ανάλογα με τη χώρα που θέλουν να πάνε οι οικογένειές τους, ενώ θα ενισχυθεί η μητρική τους γλώσσα, θα διδάσκονται καλλιτεχνικά, γυμναστική και μουσι��ή.

Πρόθεση του υπουργείου είναι τα απογευματινά τμήματα να κατευθυνθούν σε κοινές δράσεις με τα παιδιά των πρωινών τμημάτων και σε καμία περίπτωση να μη δημιουργηθούν γκέτο.