​«Αν ήμουν πρόσφυγας εγώ δεν θα μου άρεσε να με βλέπουν ρατσιστικά, όπως δεν θέλουν αυτοί να τους βλέπουμε ρατσιστικά. Θα μου άρεσε πολύ να έρθουν εδώ σε αυτό το σχολείο», λέει στην κάμερα του STAR ο Γιώργος που είναι μαθητής σε γυμνάσιο στο κέντρο της Αθήνας. Θα ήθελε να καθίσει στο ίδιο θρανίο με ένα προσφυγόπουλο και να το βοηθήσει να ενταχθεί στο σχολείο.

Την ίδια ώρα, στο 106ο Δημοτικό στο Γουδί οι μαθητές έγραψαν γράμμα, θέλοντας να δώσουν τη δική τους απάντηση στους συλλόγους γονέων Ωραιοκάστρου και Φιλιππιάδας που αντιδρούν να μπουν τα προσφυγόπουλα στις ίδιες τάξεις με τα παιδιά τους.

​«Τον τελευταίο καιρό ακούμε από κάποιους γονείς και μεγάλους στην Ελλάδα, να δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Εμάς όμως μας ρώτησε κανείς; Είναι παιδιά που έχουν έρθει από χώρες που γνώρισαν τον πόλεμο, πέρασαν πολλά μέχρι να έρθουν εδώ τραυματισμένα και άρρωστα».

«Πρέπει όμως πρώτα να μάθουν ελληνικά για να μπορούν να είναι ισότιμα με τα άλλα παιδιά», λέει ένας γονιός στο STAR.

«Εάν υπάρχουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα προσφέρουν την ομαλή συμβίωση τότε υπάρχει ένας τρόπος. Δηλαδή να είναι εμβολιασμένα», λέει ένας άλλος γονιός.

Το πρώτο κουδούνι ωστόσο που θα χτυπήσει για τα προσφυγόπουλα τη Δευτέρα θα είναι προς το παρόν απογευματινό. Παιδιά άνω των 6, θα μεταφερθούν με πούλμαν σε 20 σχολεία της χώρας για να κάνουν μάθημα 2 με 6 το απόγευμα. Για τα νήπια θα λειτουργήσουν τμήματα εντός 2 κέντρων φιλοξενίας στην Αττική, σε 2 στη Θεσσαλονίκη και σε 1 στην Ήπειρο και την Εύβοια.

Μένει να δούμε αν το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ομαλά, καθώς παρά το γεγονός ότι τα μαθήματα ξεκινούν μόλις σε 4 μέρες, η λίστα των σχολείων που θα αναλάβουν το έργο αυτό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.