​Λάβρος εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος στην πρώτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, καταστώντας σαφές πως οι πληγές που είχαν ανοίξει με την κυβέρνηση Σύριζα και κεντρικό πρόσωπο το Νίκο Φίλη δύσκολα θα κλείσουν. Ο κύριος Ιερώνυμος προέτρεψε μάλιστα όσους επιδιώκουν διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, να καταφύγουν σε δημοψήφισμα ,πετώντας έτσι το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα.

172933.jpg

Στην εισήγηση του, ο Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε την κατά μέτωπο επίθεση, λέγοντας:

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Πολιτεία ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί, πράγ��ατι, να χωριστεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε "γνωστή θρησκεία". Η Πολιτεία, εάν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει, τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

172938.jpg
Παράλληλα ο Ιερώνυμος άφησε έμμεσα αιχμές κατά του Υπουργού Παιδείας, τονίζοντας ότι η εκκλησία δεν μπορεί να απευθύνεται στα παιδιά με ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και απωθημένα από το παρελθόν, επιτέθηκε στα κόμματα της Αριστεράς που όπως είπε «στηρίζουν αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα» και αποδοκίμασε τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών.

Μάλιστα πρότεινε διάλογο από μηδενική βάση για τα θρησκευτικά και να μην συμμετέχουν σ’ αυτόν μέλη των δυο συνδικαλιστικών θεολογικών ενώσεων για να μην υπάρχουν προκαταλήψεις.

172937.jpg

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ:

«Ποτέ δεν θέλω να συμβεί κάτι τέτοιο και να γίνει διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Θα είναι το τέλος μας!» δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

«Αυτό είναι ένα θέμα που ωριμάζει σιγά σιγά. Θα το συζητήσουμε!» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος.

«Ο Υπουργός δ��ν δρα μόνος του, δρα με τους υψηλούς προστάτες του κι αυτό είναι το πιο τραγικό» είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

«Κάτι τραγούδια τι θέλουν μέσα στα Θρησκευτικά! Αυτό είναι θέμα που θα το συζητήσουμε εκτεταμένα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Θήρας, Επιφάνειος.

172926.jpg
172929.jpg
172930.jpg
172931.jpg
172934.jpg
172936.jpg
172941.jpg
172942.jpg

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.