Οι εικόνες με τους συνταξιούχους να διαδηλώνουν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και να «τρώνε» χημικά από αστυνομικούς των ΜΑΤ έκαναν το γύρο του κόσμου και όχι άδικα. Αστυνομικοί «δηλητηρίασαν» πολίτες που θα μπορούσαν να είναι οι… γονείς τους!

Η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της χθεσινής εκδήλωσης δεν είναι άλλη από τη φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμου, που σας παρουσιάζουμε. Μία 85χρονη κρατώντας την μαγκούρα της προσπερνάει τα ΜΑΤ ενώ με ένα περιοδικό καλύπτει τη μύτη της, ώστε να μην εισπνεύσει τα χημικά.

14566218_10154494892798286_6779606609686935097_o.jpg
Ωστόσο, δεν είναι μία απλή συνταξιούχος αλλά μία αγωνίστρια που ξέρει να δίνει μάχες… Πρόκειται για την κυρία Κατίνα Μανιτάρα, η οποία είναι μια αγωνίστρια που έζησε τον πόλεμο του ’40 και τον Εμφύλιο και πολέμησε στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 85χρονη γυναίκα από τα 10 της εκτελούσε τις πρώτες επικίνδυνες αποστολές μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ αντιστασιακών κάτω από τη μύτη των Ιταλώ��.

Κατίνα-Μανιτάρα.png
Στα 11 της ήταν Αετόπουλο στη Φωκίδα, ενώ στα 14 είδε με τα ίδια της τα μάτια το βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς. Η ίδια στην τρυφερή ηλικία των 15 έζησε φριχτά βασανιστήρια, ενώ τον Μάιο του 1947 εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό και πήρε μέρος στη μάχη του Μακρυβάλτου, ως γεμιστής στο οπλοπολυβόλο της ομάδας της.

Μάλιστα ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου την χτύπησε στο κεφάλι και από τότε είναι σφηνωμένο στο κεφάλι της. Στα μέσα Σεπτεμβρίου 1948 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ, ενώ στα 17 της έβγαλε τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ και πήρε το βαθμό της Ανθυπολοχαγού.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ-1-209x300.jpg
Η κυρία Κατίνα Μανιτάρα έχει γράψει και βιβλίο το οποίο εξέδωσε ιδιωτικά σε ελάχιστα αντίτυπα και εξιστορεί τις στιγμές από τη ζωή της.

Δείτε στο βίντεο την κυρία Μανιτάρα να μιλάει σε συνέντευξη της τον περασμένο Μάιο στο imerodromos.gr για τους αγώνες που έχει δώσει.