​Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία της κυρίας Κατίνας Μανιτάρα, της 85χρονης συνταξιούχου που μαζί με άλλους συνταξιούχους χθες το πρωί δέχθηκε πυρά δακρυγόνων κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Και αυτό γιατί η κυρία Κατίνα εκτός από μια απόμαχος της ζωής που της αξίζει μετά από χρόνια δουλειάς μια αξιοπρεπής σύνταξη, είναι και μια αγωνίστρια που έζησε τον πόλεμο του ’40 και τον Εμφύλιο και πολέμησε στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 85χρονη γυναίκα από τα 10 της εκτελούσε τις πρώτες επικίνδυνες αποστολές μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ αντιστασιακών κάτω από τη μύτη των Ιταλών.

Στα 11 της ήταν Αετόπουλο στη Φωκίδα, ενώ στα 14 είδε με τα ίδια της τα μάτια το βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς. Η ίδια στην τρυφερή ηλικία των 15 έζησε φριχτά βασανιστήρια, ενώ τον Μάιο του 1947 εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό και πήρε μέρος στη μάχη του Μακρυβάλτου, ως γεμιστής στο οπλοπολυβόλο της ομάδας της.

Μάλιστα ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου την χτύπησε στο κεφάλι και από τότε είναι σφηνωμένο στο κεφάλι της.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 1948 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ, ενώ στα 17 της έβγαλε τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ και πήρε το βαθμό της Ανθυπολοχαγού.

Η κυρία Κατίνα Μανιτάρα έχει γράψει και βιβλίο το οποίο εξέδωσε ιδιωτικά σε ελάχιστα αντίτυπα και εξιστορεί τις στιγμές από τη ζωή της.