​Κριτική δέχθηκε την Δευτέρα ο πολιτικός κόσμος από όλες τις δικαστικές Ενώσεις ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη προστάτη του δικαστικού σώματος και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησαν στην αίθουσα Γερουσίας της Παλαιάς Βουλής.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, τόνισε την ανάγκη χειραφέτησης της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχουν στρέψει την δέουσα προσοχή τους στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την κρατούν οικονομικά υποταγμένη.

«Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι όλο και συχνότερα, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με δηλώσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων για δικαστικούς λειτουργούς και υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη που προκαλούν ερωτήματα στην ελληνική κοινωνία, κάτω α��ό ποιες συνθήκες και μέσα από ποιες διαδικασίες απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, εισφέροντας, έτσι σημαντικό πλήγμα στη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της. Πολλά λέγονται, γράφονται και κυρίως υπονοούνται για τον ρόλο της Δικαιοσύνης, και οι πολίτες απλώς παρακολουθούν και αναρωτιούνται. Οι απαντήσεις όμως δεν είναι μόνο δικές μας», πρόσθεσε η ίδια.
Στην εικόνα που έχει ο πολίτης για τη δικαιοσύνη αναφέρθηκε στη δική του τοποθέτηση ο Α΄αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.
«Αν θα μπορούσαμε τώρα να φέρουμε έναν πολίτη σε αυτό το pontium και του δώσουμε το μικρόφωνο, είναι πιθανό να ακούσουμε δυσάρεστες αλήθειες για το τι πιστεύει για το κράτος δικαίου και το πόσο αποτελεσματική για την υπεράσπιση του είναι η Δικαιοσύνη. Και αν τολμήσουμε να του ζητήσουμε να αποδείξει τη θέση του με μεγάλη ευκολία θα παραθέσει ειδήσεις, οδυνηρές, από το πρόσφατο δικαστικό και πολιτικό ρεπορτάζ. Και φοβάμαι, τότε, ότι θα πρέπει να μείνουμε σκεπτικοί απέναντι στις ευθύνες ακόμα και αν δεν μας βαρύνουν προσωπικά. Το κράτος δικαίου δεν υφίσταται χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη. Κράτος δικαίου λειτουργεί μόνον όταν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Όσο επώδυνες και αν είναι αυτές. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλας, ζήτησε συγγνώμη για τις ελλείψεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και υποσχέθηκε στους δικαστές, ότι στο υπουργείο θα εργαστούν σκληρά για να τις καλύψουν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν προσλήψεις δικαστών.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές και οι δικηγόροι, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «υπό τον μανδύα της φερόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις δημευτικού χαρακτήρα σε βάρος του νομίμου εισοδήματός τους».
Δείτε επίσης: