Προβληματισμό προκαλούν στην Αθήνα οι νέες αυξημένες αφίξεις αλλοδαπών στο Αιγαίο, καθώς προκαλεί νέες αντιδράσεις των κατοίκων. Η Αθήνα ανησυχεί διότι στα τέλη του χρόνου εκπνέει η ευρωτουρκική συμφωνία για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Κι όσο δεν ανανεώνεται, φοβάται ότι η Άγκυρα, θα γίνει σκόπιμα πιο ελαστική στον έλεγχο των αλλοδαπών που θέλουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας χθες το απόγευμα στην τουρκική βουλή, κατηγόρησε ξανά τις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για την απελευθέρωση των θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια και ακολουθούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι στη χώρα του: «Μιλώ ανοιχτά, (οι Ευρωπαίοι) δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Μπορούν να σκεφτούν από μόνοι τους».

Χθες μπήκαν στη χώρα μας από τις τουρκικές ακτές, 153 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 103 μάλιστα στη Χίο. Συνολικά στα ελληνικά νησιά έχουν εγκλωβιστεί 14173 αλλοδαποί, διπλάσιοι δηλαδή από όσους χωρούν τα hot spot. Μάλιστα στην Κω, γονείς διαμαρτύρονται επειδή δεν θέλουν να κάνουν μάθημα τα παιδιά τους μαζί με προσφυγόπουλα, ισχυριζόμενοι σε συνάντηση με τον τοπικό σχολικό επιθεωρητή ότι δεν έχει γίνει υγειονομικός έλεγχος στο hot spot κι ότι πρόκειται για παιδιά παράνομων μεταναστών.

Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη Real News αφήνει αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης κι αποκαλύπτει πως δεν έχει καταφέρει να εκταμιεύσει ούτε τα μισά κοινοτικά κονδύλια για το προσφυγικό, συνολικού ύψους ένα δισεκατομμύριο ευρώ. «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Η δημιουργία ανοικτών δομών υποδοχής, η εξα��φάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στις διαδικασίες και η επαρκής στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, η δημιουργία υποδομών για τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, αλλά και η πιο γρήγορη απορρόφηση των διαθεσίμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, είναι τα κύρια σημεία για τα οποία πρέπει να εντείνει τώρα τις προσπάθειές της η Ελλάδα» τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

Την ίδια στιγμή όμως, με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία: Μόλις 578 άτομα! Το ίδιο συμβαίνει και με το σχέδιο των Βρυξελλών για μεταφορά προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης: Μόλις 4455, σε σύνολο 160 χιλιάδων.

Η Άγγελα Μέρκελ, με νέα παρέμβασή της, επιμένει στην ανάγκη εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος, δηλώνοντας στην εφημερίδα «Sαchsische»: «Δεν άλλαξα την πολιτική μου, αλλά έκανα πολιτική. Δεν βλέπω αλλαγή ρότας παρά μόνο συντεταγμένη δουλειά για πολλούς, πολλούς μήνες».

Σήμερα πάντως διεξάγεται στην Ουγγαρία δημοψήφισμα για το αν θα γίνει αποδεκτό το σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, με τις Βρυξέλλες να διαμηνύουν ότι θεωρούν πως δεν θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα.