Θυελλώδης ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σε λιγότερο από μια ώρα οι περισσότεροι δικαστές αποχώρησαν από την αίθουσα διασκέψεων και αμέσως πληροφορίες άρχισαν να κάνουν λόγο για υψηλών τόνων αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του Δικαστηρίου Νίκου Σακελλαρίου και συμβούλων επικρατείας. Γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

«Όποια εκδοχή και αν δεχθούμε, ένα είναι βέβαιο. Ότι τέτοιου είδους ματαίωση, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο», είπε ο Αντώνης Βγόντζας, δικηγόρος και πρώην μέλος ΕΣΡ.

Τι συνέβη;

Πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόλογο του προέδρου του δικαστηρίου, Νίκου Σακελλαρίου, που αναφερόταν στην κρισιμότητα του όλου ζητήματος και ο οποίος φέρεται να προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε ορισμένους από τους δικαστές με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις.

Άλλες μιλούν για προσπάθεια του προέδρου να μην διεξαχθεί η διάσκεψη, γεγονός που παρατείνει επί μακρόν την αγωνία και την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ο ίδιος ο πρόεδρος, σε μια απολύτως ασυνήθιστη κίνηση εξέδωσε ανακοίνωση λίγη ώρα μετά:

"Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών".

«Οι αναβολές τις οποίες πρόκειται ή ήδη έχουν πάρει ή πρόκειται να πάρουν, έχουν άμεση επίπτωση στη ζωή και την εργασία όσων εργάζονται στα κανάλια τα οποία είναι εκτός αδειών. Έχω την αίσθηση ότι το ΣτΕ πρέπει να σπεύσει να λύσει τα θέματα αυτά », τόνισε στο Star ο δικηγόρος Γιάννης Παγορόπουλος.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε σε τι δημόσιο κλίμα και υπό πόση πίεση συνεδρίασαν και εξέδωσαν αποφάσεις για τη συνταγματικότητα των μνημονίων, για τις υποθέσεις της Ελληνικής χρυσός και φυσικά για την υπόθεση της ΕΡΤ. Επίσης πως αν ο πρόεδρος ήθελε να ματαιώσει τη διάσκεψη θα μπορούσε να το κ��νει μέσω υπηρεσιακού σημειώματος, όπως έχει δικαίωμα.

Λίγες ώρες πάντως μετά η Ένωση Δικαστικών λειτουργών του ΣτΕ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως σύμφωνα με την δήλωση του προέδρου του Δικαστηρίου.

«….Ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη του Δικαστηρίου επι των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως , όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως "και στην περίπτωση της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νόμου, πρέπει να αφεθεί το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει ανεπηρέαστο. Η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων ήταν απορριπτικές".

«Μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση "τηλεοπτικές άδειες" έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος..

Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε αδιανόητη αυτή τη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, καθώς αμφισβητεί την ικανότητα της Δικαιοσύνης και στοχοποιεί μια δικαστική λειτουργία ως «σκοτεινή».

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Η κυβέρνηση λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος και η αντίσταση στα σχέδια της είναι πράξη δημοκρατίας.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Οι δι��αστές αισθάνονται ασφυκτική πίεση ασήκωτη για τις αντοχές τους και οδηγούμαστε σε αναβολές των συνεδριάσεων. Επειδή δεν έχουμε κράτος Δικαίου, οδηγούμαστε σε κράτος δικαστών και καταλήγουμε τελικά να μην έχουμε κράτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι απαντούν οι δικαστές του ΣτΕ για την διακοπή της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες

Τηλεοπτικές άδειες: Η ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ για την διακοπή της διάσκεψης

Διακόπηκε λόγω εμπλοκής η διάσκεψη του ΣτΕ για τον νόμο Παππά μετά τις προσφυγές των σταθμών