​Κάτι ωραίο συμβαίνει στα Γιαννιτσά, και απόδειξη είναι η δράση του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» (ενός από τα 75 σε ολόκληρη την Ελλάδα), το οποίο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ΟΚΑΝΑ, κάνει σεμινάρια σε γιαγιάδες!

Αν τώρα νομίζετε ότι τα σεμινάρια αφορούν μόνο την ανατροφή των εγγονιών τους, καλά το υποθέσατε. Όμως δεν αρκείται μόνο σε αυτό, αφού όπως εξήγησαν στο star.gr στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, το σημαντικότερο είναι η διαχείριση των σχέσεων των γιαγιάδων με τα ίδια τους τα παιδιά, τους γαμπρούς και τις νύφες τους, με αφορμή πάντα, το μεγάλωμα των εγγονιών, καθώς εκεί δημιουργούνται οι μεγαλύτερες συγκρούσεις.

(Φώτο αρχείου)

156493.jpg

Όταν λοιπόν τα όρια ξεπερνιούνται ή δεν μπαίνουν εύκολα, εκεί αναλαμβάνει δράση το Κέντρο Πρόληψης:

«Φέτος έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση. Φτιάχτηκαν δυο ομάδες από περίπου 50 γιαγιάδες που δήλωσαν ενδιαφέρον. Οι συναντήσεις είναι πέντε συνολικά (λαμβάνουν χώρα μια φορά την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες) έχουν διάρκεια μιάμιση με δυο ώρες, είναι δωρεάν και γίνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών» εξηγεί στο star.gr, ο Λάζαρος Σιάντσης, Κλινικός ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης.

Μάλιστα τονίζει ότι ο ρόλος των γιαγιάδων στη σύγχρονη κοινωνία «είναι πολύ σημαντικός γιατί τα παιδιά ανακουφίζονται και βρίσκουν καταφύγιο. Ωστόσο ο ρόλος τους πρέπει να είναι συμπληρωματικός και όχι να υποκαθιστά τους γονείς για να μην δημιουργούνται καυγάδες μεταξύ γιαγιάδων και μητέρων, πατέρων ή ακόμα και συμπεθέρων».

(Φώτο αρχείου)

article_photo4.jpg

Πως ξεκίνησε όμως αυτή η δράση; Όπως είπε στο star.gr ο Λάζαρος Σιάντσης, «οι πρώτες πρώτες ομάδες έγιναν το 2009 και το 2010». Ωστόσο η οικονομική κρίση, οι πολλές ώρες εργασίας και η έλλειψη χρημάτων, ανάγκασαν πολλούς γονείς να επιστρατεύσουν τις γιαγιάδες για το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Διαβάζοντας κανείς «για��ιάδες» ίσως υποθέσει πως ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι από 70 και πάνω, αλλά όχι. Όπως μας ενημερώνει η Μαρία Ιωακειμίδου κοινωνιολόγος, και στέλεχος Κέντρου Πρόληψης που συντονίζει τις εν λόγω ομάδες, υπάρχουν γιαγιάδες από 40 εως ΤΟ ΠΟΛΥ 70 ετών:

«Οι περισσότερες είναι συνταξιούχες που βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη και φροντίζουν τα εγγόνια τους. Μαξ 70 ετών! Έχουν καλή δυναμική, είναι νέες και καταλαβαίνουν κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν δυο γιαγιάδες που είναι 40 ετών και οι κόρες τους είναι φοιτήτριες. Και μεγαλώνουν τα εγγόνια τους ενώ οι κόρες τους συνεχίζουν στο Πανεπιστήμιο. Είναι γιαγιάδες-μαμάδες, ενώ αν οι κόρες τους μένουν σε άλλη πόλη, έχουν την αποκλειστική ευθύνη των εγγονιών τους».

κεντρο προληψης.jpg

ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΠΡΟΥΣ ΤΟΥΣ:

«Το δύσκολο είναι οι σχέσεις με τα παιδιά τους είτε με τη νύφη ή τον γαμπρό τους για το πώς θα κρατηθεί η ισορροπία ή ποιος θα κάνει το κουμάντο. Θα το κάνουν οι γονείς ή η γιαγιά που έχει την ευθύνη και τις περισσότερες ώρες βλέπει το παιδί; Οι περισσότερες συγκρούσεις είναι όταν μένουν κοντά. Δεν μιλάμε καν για τις περιπτώσεις που μένουν όλοι μαζί» μας λέει η Μαρία Ιωακειμίδου.

(Φώτο αρχείου)

papoudeskakomathenoun.jpg

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ:

«Πολλές έρχονται όχι τόσο για να βάλουν όρια στο εγγόνι τους αλλά για να δικαιωθούν!» εξηγεί στο star.gr η συντονίστρια των σεμιναρίων, τονίζοντας όμως πως «δεν μπορούν να προσδοκούν ότι θα συνεχίσουν να έχουν μια οικογένεια όπου θα κάνουν κουμάντο».

Έχει αποτέλεσμα όμως όλο αυτό;

«Μοιράζονται τις δυσκολίες τους, μιλούν για τα παράπονα τους, νιώθουν πως κάποιος τις θεωρεί σημαντικές και τους δίνει προσοχή» λέει στο star.gr η Μαρία Ιωακειμίδου.

(Φώτο αρχείου)

6638945.jpg

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ:

«Σε κάθε συν��δρία μιλάμε για ένα ξεχωριστό θέμα. Σήμερα για παράδειγμα θα δούμε τις προσδοκίες των γιαγιάδων. Τι περιμένουν ταυτόχρονα από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των εγγονιών και των παιδιών τους. Και θα καταλήξουμε τι γίνεται αν ικανοποιούνται ή όχι αυτές τις προσδοκίες. Θυμώνουν; Στεναχωριούνται; Πώς θα διαχειριστούνε ώστε οι σχέσεις να έχουν λιγότερες συγκρούσεις».

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βεργιώτη