​Με εξαφάνιση κινδυνεύει το επάγγελμα του οικοδόμου, καθώς τα τελευταία χρόνια η ανέγερση νέων πολυκατοικιών θεωρείται σχεδόν ανύπαρκτη. Αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο να οδηγούνται στην ανεργία, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα από την πολιτεία.

«Το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι δούλεψα τέσσερις μήνες από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Από εκεί και έπειτα δεν υπάρχει τίποτα παιδιά», είπε στο STAR ο κύριος Ζέρβας.

Κάποτε η οικοδομή ήταν η «ατμομηχανή» της Οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, συμπαρασύροντας χιλιάδες συνανθρώπους μας στην ανεργία. Καμία φροντίδα από την οργανωμένη πολιτεία για τις στρατιές ανέργων και σε αυτόν τον κλάδο.

Μεγάλες εργασίες στην οικοδομή δεν γίνονται, περιορίζονται στις εργασίες ανακαίνισης και στα μερεμέτια.

Αν και οι οικοδόμοι πλ��ρώνονται με βαρέα και ανθυγιεινά, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να δουλέψουν μαύρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα- δυο μεροκάματα το μήνα.

Την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στο σύνολο της χώρας τον περασμένο Ιούνιο εκδόθηκαν μόλις 843 άδειες, εκ των οποίων οι 151 στην Αττική και οι 148 στην Κ. Μακεδονία (κυρίως Θεσσαλονίκη). Όσον α��ορά στον όγκο των νέων οικοδομών- που είναι ο βασικός δείκτης της οικοδομικής δραστηριότητας- μειώθηκε περαιτέρω κατά 39,8%.

Πολλοί έχουν παρατήσει την οικοδομή και κάνουν κάποιο άλλο επάγγελμα…αν βρουν κάποιο επάγγελμα
Μαζί με την οικοδομή βουλιάζουν 200 άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με την κατασκευή, δημιουργώντας στρατιές ανέργων, και βάζοντας λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν κάποια μεγάλα τεχνικά έργα.