​Πανευρωπαϊκές βολές, από μέσα ενημέρωσης και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται πλέον ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού η χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη, όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, με καταγγελίες για πιθανή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ελευθεροτυπία.

Ο Επίτροπος επικαλείται το Εθνικό δίκαιο για το θέμα του αριθμού των αδειών αλλά επικαλείται και το κοινοτικό δίκαιο προκειμένου να προστατευθεί η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία. Λέει δε με νόημα ότι:

-δέχεται από την Ελλάδα προειδοποιήσεις ότι η κυβέρνηση θέλει να καθυποτάξει τον Τύπο και τους καναλάρχες.

-Προαναγγέλλει ότι η Επιτροπή μπορεί να κινηθεί εναντίον της Ελλάδας στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς , αφού επισήμανε πως υφίσταται διαδικασία σε βάρος της χώρας για τις ανεξάρτητες αρχές, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους.

«Ακόμα και όταν πρόκειται για τομείς εθνικής αρμοδιότητας, οι αρχές που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες συνεχίζουν να ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης της αρχής ελευθερίας εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών, σε αυτό αναφέρθηκε και ο επίτροπος Έτινγκερ».

Στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπάρχουν εκτενείς αναφορές στο θέμα της αδειοδότησης με την Sόddeutsche Zeitung να χαρακτηρίζει μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα την διαδικασία αδειοδ��τησης.

«Στην Ελλάδα η λέξη διαπλοκή κάνει τον γύρο …και ο Τσίπρας υποσχέθηκε όταν ανέλαβε την εξουσία να βάλει ένα τέλος σε αυτή τη δομή. Στα πιο σημαντικά του σχέδια του, εκτός από τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο για την υπερχρεωμένη χώρα, ήταν από το φθινόπωρο του 2015 και η νέα τάξη στην ιδιωτική τηλεόραση. Το σκάνδαλο με τον υπερθεματιστή θέτει τώρα το ερώτημα στην Αθήνα κατά πόσο αυτή την φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι ήταν στο παρελθόν».

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκούν οι σοβαρές ενδείξεις παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από ένα κράτος-μέλος της Ένωσης, προκειμένου να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην εκάστοτε κυβέρνησή του. Το ζήτημα της χορήγησης περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών αδειώ�� απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τα θεσμικά όργανα της χώρας μας αφού η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, αποτελεί θεμελειώδες συστατικό της δημοκρατίας», τόνισε ο Μανώλης Τρούλης, δικηγόρος.

Το ARD παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα με εικόνες από το δελτίο ειδήσεων του STAR και την κεντρική παρουσιάστρια Μάρα Ζαχαρέα.

H Bild, με τίτλο «Δράμα με την ανακατανομή των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα» κάνει λόγο για πολιτική βομβά και αναφέρεται και σε σκάνδαλο με εκατομμύρια δανείων που χορηγήθηκαν από την Attica bank.