​Τα τελευταία χρόνια το Facebook έχει μπει για τα καλά στη ζωή όλων μας, ενώ οι περισσότεροι το χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση… Άλλωστε το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει ηλικία… Το χρησιμοποιούν μικροί και μεγάλοι!

Και μπορεί μέχρι πριν από λίγο καιρό συνάνθρωποι μας με ειδικές ανάγκες να μην μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ή αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες… ωστόσο ο Πέτρος Καλούπης έφτιαξε το Facebook για ΑΜΕΑ.

14207808_1597509903883402_6843427494250001071_o.jpg

Ο Πέτρος Καλούπης

«Το Disabled book είναι μια Ελληνική Κοινωνικά Υπεύθυνη ψηφιακή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης (Social Media), που επιτρέπει στους εγγεγραμμένους χρήστες να δημιουργήσουν προφίλ, να ανεβάσουν φωτογραφίες και βίντεο, να στείλουν μηνύματα και να κρατήσουν σε επαφή με τους φίλους, την οικογένεια, συναδέλφους και με όλες τις κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωνικές ή εθελοντικές υπηρεσίες σε Ελλάδα �� στο Εξωτερικό καθώς και με επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας. Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη σε 37 διαφορετικές γλώσσες! Έχει εργαλεία που διευκολύνουν στην επικοινωνία τις τρεις μεγάλες αποκλεισμένες ομάδες (κινητικά ανάπηροι, τυφλοί και κουφοί).

Η πλατφόρμα αναγνωρίζει εάν ο χρήστης έχει κάποιου είδους αναπηρία και του δίνει τη δυνατότητα να «διαβάσει» εάν ��ίναι τυφλός, ή να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις θέλει εάν έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί να κουνήσει το «ποντίκι» δίνοντας εντολή, είτε με κίνηση του ποδιού, είτε να ενεργοποιήσει την κάμερά του υπολογιστή κουνώντας το κεφάλι του» ανέφερε στο star.gr ο δημιουργός της σελίδας.

12670543_1542901132677613_7090066965149300230_n.jpg
Ο Πέτρος Καλούπης

Μάλιστα, το ελληνικό Facebook για ΑΜΕΑ έχει μέχρι στιγμής πάνω από 100.000 χρήστες, παρά το γεγονός ότι είναι στον «αέρα» λίγους μήνες.

Όσο για το τι οδήγησε τον Πέτρο Καλούπη στο να δημιουργήσει αυτή την εφαρμογή εκείνος λέει στο star.gr: «η αγάπη μου για τους Η/Υ, η συνεχής εκπαίδευση και το σημαντικότερο η αναπηρία μου με οδήγησαν να αποφασίσω να το κάνω. Επιπλέον βαρέθηκα να βλέπω όλους αυτούς που από τύχη δεν έχουν σήμερα κάποια αναπηρία να μην κάνουν κάτι κορυφαίο για όλα τα άτομα με αναπηρία. Γενικά στόχος μου είναι να αλλάξω τον κόσμο και τον τρόπο που σκέφτεται ο άνθρωπος χωρίς αναπηρία για τον άνθρωπο που έχει αναπηρία».

ξ.jpg
Για να δείτε το facebook για ΑΜΕΑ κάντε κλικ εδώ (www.disabledbook.com)

Της Αλέκας Νικόλα