​Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση της νομιμότητας δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και εταιριών ΜΜΕ από τράπεζες της χώρας, κατέθεσε σήμερα η Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου.

Η Διευθύντρια Εποπτείας του πιστωτικού συστήματος της ΤτΕ, έκανε λόγο για σοβαρές δυσλειτουργίες σε πολλά επίπεδα στην διοικητική λειτουργία της Τράπεζας Αττικής:

«Υπάρχει ιστορικό πολλών εποπτικών ενεργειών, διορθωτικών ενεργειών από το 2012 έως σήμερα και άσκηση πιέσεων από εμάς προς την τράπεζα για να γίνουν αλλαγές» εξήγησε αρχικά η κα Παπαγιαννίδου.

ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΜΕΤΟΧΟΣ:

Παράλληλα, η Διευθύντρια Εποπτείας του π��στωτικού συστήματος της ΤτΕ, έκανε λόγο για απροθυμία του βασικού μετόχου της Τράπεζας Αττικής (δηλαδή του ταμείου Μηχανικών) να ακολουθήσει τις συστάσεις της ΤτΕ:

«Όταν ο μέτοχος δεν είναι πρόθυμος να ακολουθήσει εισηγήσεις τότε έχουμε πρόβλημα με την εποπτεία. Ο μέτοχος (ΤΣΜΕΔΕ) ελέγχει τη διοίκηση, είναι υπεύθυνος για ό,τι γίνεται. Απο το 2014 και μετά, με το νέο νόμο, ενισχύθηκαν οι υποχρεώσεις μας σε σχέση με τα διοικητικά θέματα της τράπεζας. Ένα παράδειγμα είναι ότι μπήκαν πιο αυστηρά κριτήρια για τοποθέτηση διοίκησης. Η Αττικής με τη συμπεριφορά της βρέθηκε εκτός προϋποθέσεων που επιβάλλουμε».

17126388.jpg

ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ:

Η Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου εξήγησε πως «είχαμε διαπιστώσει αδυναμίες στην Τράπεζα στα δάνεια, βγάλαμε και πόρισμα το 2015, πάντα αντιδρούσε η τράπεζα όταν της ζητούσαμε να εφαρμόζει αλλαγές, υπεύθυνο είναι το ΤΣΜΕΔΕ που όριζε τη διοίκηση. Το ΤΣΜΕΔΕ ήλεγχε όλη τη γενική συνέλευση και τα διοικητικά όργανα της τράπεζας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι η Τράπεζα Αττικής βρέθηκε εκτός των προϋποθέσεων που όριζε η κεντρική τράπεζα και δεν υπήρχε διάθεση εφαρμογής των αλλαγών που είχαν προταθεί. Σημείωσε δε, ότι στελέχη ή και υπάλληλοι της Τράπεζας Αττικής κατά περίπτωση εφάρμοζαν αποκλίσεις στη χορήγηση δανείων από την ίδια την πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας:

«Όταν το ΔΣ απουσιάζει συνέχεια, δε διαθέτει χρόνο για τις αποφάσεις της ΤτΕ. Στελέχη και υπάλληλοι της τράπεζας (Αττικής) εφάρμοζαν κατά περίπτωση αποκλίσεις από την ίδια την πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας. Και ο εσωτερικός έλεγχος της τράπεζας Αττικής, δεν λειτουργούσε σωστά. Αν δεν καλείται ποτέ από το ΔΣ της Αττικής ο Εσωτερικός έλεγχος έχει απομονωθεί. Η Αττικής έπασχε σε όλες τις διοικητικές διαδικασίες».

Τέλος, σε ο,τι αφορά στη δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ απέρριψε πως υπήρξε προνομιακή μεταχείριση στη χορήγησή τους:

«Καμία διαφορετική μεταχείριση από εποπτικής απόψεως δεν υπήρξε για ΜΜΕ. Οι εταιρείες ΜΜΕ δεν έχουν αξιολόγηση από οίκους, χρειάζεται στάθμιση 100%».

Μάλιστα όταν ο Σπύρος Λάππας ανέβασε τους τόνους για τα δάνεια των ΜΜΕ λέγοντας πως όλα τα μίντια από το 2008 και μετά ήταν διαλυμένα, η Σπυριδούλα Καραγιαννίδου απάντησε:

«Οι επισφάλειες των δανείων ΜΜΕ είναι χαμηλότερες συγκριτικά με τα υπόλοιπα επιχειρηματικά δάνεια. Συνολικά οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά (δάνεια που δεν εξυπηρετούνται) είναι στο 45%, οι επισφάλειες των ΜΜΕ κάτω του 30%».