​Μπορεί να προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων οι αποφάσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στο Ωραιόκαστρο, στη Φιλιππιάδα και στην Ημαθία, όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, αφού από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν μαθήματα προσφυγόπουλα σε σχολικές μονάδες στο Δερβένι και τα Λαγκαδίκια.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα εισηγηθεί εντός των επόμενων ημερών τον καθορισμό συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, στις οποίες και θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Π. Ανανιάδης, μέσα στην εβδομάδα θα βγει προκήρυξη για την τοποθέτηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Οι Συντονιστές, θα έχουν την ευθύνη της καταγραφής στα κέντρα φιλοξενίας του αριθμού των παιδιών προσφύγων, της ηλικίας τους, των γνώσεων και των εξειδικευμένων αναγκών τους, ώστε να μεριμνούν για την ομαλή ένταξή τους στις ΔΥΕΠ.

Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες στελέχωσης των ΔΥΕΠ από τον πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στους οποίους -όπως και στους σχολικούς συμβούλους- θα γίνει επιμόρφωση για ζητήματα σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Όσο για τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αρκετοί γονείς, ο κ. Ανανιάδης είπε πως όλα τα παιδιά που θα πάνε στα σχολεία θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν το κίτρινο βιβλιάριο που αναφέρει τα εμβόλια, αλλά ξεκαθάρισε προς τους γονείς να μην περιμένουν ότι όλα τα εμβόλια θα γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα γιατί κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τους γιατρούς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τέλος έχει αναλάβει επίσης το κόστος καθαριότητας, φύλαξης και θέρμανσης των σχολικών μονάδων, στις οποίες θα λειτουργήσουν ΔΥΕΠ.