​Στους τοίχους είναι γραμμένη η ιστορία της προσφυγιάς… Έλληνες ξεριζωμένοι από την Μικρά Ασία «έχτισαν» τη νέα τους ζωή μέσα σε αυτά τα «ξεφτισμένα» πλέον κτίρια!

Προσφυγόπουλα έκαναν όνειρα μέσα σε αυτά τα «χαλάσματα» που κάποτε έστεκαν γεμάτα μεγαλοπρέπεια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1.jpg

l.jpg
«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι μεγάλης ηλικίας, ωστόσο τα νοικιάζουν αν δεν τα έχουν εγκαταλείψει. Παλιά εδώ ήταν μία ζωντανή γειτονιά, γεμάτη κόσμο… Όλοι όσοι έμεναν εδώ είχαν ένα κοινό… την προσφυγιά» λέει ένας κάτοικος της περιοχής στο star.gr.

tr.jpg

36.jpg
Τα προσφυγικά σπίτια πέρασαν πριν λίγες μέρες στα «χέρια» της Περιφέρειας Αττικής και πλέον εκφράζονται ελπίδες πως θα γίνει επιτέλους η ανάπλαση αυτών των ιστορικών κτιρίων που σημάδεψαν γενιές ανθρώπων.

f.jpg
Από το 1985, η περιοχή των Κουντουριώτικων εντάχθηκε στις περιοχές πολεοδομικής ανάπλασης στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Ωστόσο, αυτή η ανάπλαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

denbrk.jpg

h.jpg
Ίσως αυτή τη φορά, που έχει πλέον εμπλακεί η Περιφέρεια Αττικής, να είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανάπλαση της περιοχής. Τα 177 διαμερίσματα πλέον μοιάζουν εγκαταλελειμμένα στο χρόνο και τη μοίρα τους.

oo.jpg
Λίγα χρωματιστά παντζούρια, μερικές σκισμένες τέντες και λίγες γλάστρες είναι αυτές που σε μεταφέρουν 94 χρόνια πριν… Όταν η Αθήνα γέμισε με τα αρώματα, τις γνώσεις, αλλά και τον πόνο των Μικρασιατών.

jk.jpg

uj.jpg

Ας δούμε όμως την ιστορία αυτών των σπιτιών που θα μπορούσαν να αποτελούν ένα θρυλικό διαμάντι στο κέντρο της Αθήνας

eri.jpg
ej.jpg
Τον Σεπτέμβριο του 1922 το μέτωπο της Μικράς Ασίας κατέρρευσε. Από τις 13 έως τις 17 του μήνα η Σμύρνη ήταν παραδομένη στις φλόγες. Τότε ξεκίνησε ο ξεριζωμός εκατοντάδων προσφύγων που εγκατέλειπαν πανικόβλητοι τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη μανία των Τούρκων.

5.jpg
Ωστόσο, η άφιξη των προσφύγων βρήκε απροετοίμαστο το πάμφτωχο ελληνικό κράτος, που ανέλαβε μια από τις δυσκολότερες αποστολές. Την αποκατάσταση των ξεριζωμένων και τη διατήρηση της κοινωνικής ομαλότητας.

gjh.jpg
Οι βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, είχαν λυγίσει οικονομικά, κοινωνικά και ψυχικά την ελληνική κοινωνία. Ο αριθμός των προσφύγων ήταν πολύ μεγάλος και οι υποδομές σχεδόν ανύπαρκτες.

5665.jpg
φγ.jpg
Αρχικά στήθηκαν παραγκουπόλεις και πρόχειροι καταυλισμοί σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν εκτάκτως και σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, εκκλησίες, αποθήκες.

7ιτ.jpg

τυ5.jpg
Εκεί, όμως η ζωή ήταν πολύ δύσκολη. Στους περισσότερους δεν υπήρχε πόσιμο νερό και οι κάτοικοι ήταν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα τις συχνές αρρώστιες.

ξ.jpg
Η ανάγκη για οργανωμένη στέγαση των Μικρασιατών ήταν επιτακτική. Το 1933, δηλαδή 11 ολόκληρα χρόνια μετά την έλευση τους στην Ελλάδα, άρχισε η ανέγερση των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο οικισμός, αποτελείται από οχτώ πολυκατοικίες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη.

λλο.jpg
Συνολικά διαθέτει 177 διαμερίσματα των περίπου 50 τετραγωνικών μέτρων το καθένα. Το συγκρότημα χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Κιμ. Λάσκαρη, Δ. Κυριακό, Β.Τσαγρή και παραδόθηκαν το 1936. Μέσα στα μικρά διαμερίσματα οι πρόσφυγες κατάφεραν να στήσουν τη ζωή τους από την αρχή και να κάνουν όνειρα για μια καλύτερη ζωή.

ι[κξ.jpg
Σήμερα, σε αυτό το μέρος νιώθεις μία περίεργη ενέργεια… Σαν αυτά τα όνειρα να εγκλωβίστηκαν στους τοίχους και να περιμένουν νέους ιδιοκτήτες να τα απελευθερώσουν! Σου δημιουργεί θλίψη, για όλες αυτές τις ιστορίες που φτιάχτηκαν από χώμα και ουρανό… και δεν έμαθες ποτέ!

Collage.jpg

Της Αλέκας Νικόλα