​Την απάντηση στο αιώνιο και υπαρκτό δίλημμα του να «πάρω ή να μην πάρω σκύλο», δίνουν ένας εκπαιδευτής και μια φιλόζωος-μέλος φιλοζωικού σωματείου στο star.gr.

Αν λοιπόν κι εσείς σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια αθώα ψυχή, τότε θα πρέπει να το λάβετε υπόψιν σας πολύ σοβαρά, έχοντας στο νου σας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να πάρετε αλλά και να μην πάρετε σκύλο (ακόμα κι αν το θέλετε).

Και επειδή ανάμεσα στη σκέψη του «θέλω σκύλο» και στο «έχω σκύλο και ευθύνη γι΄αυτόν» υπάρχει τεράστια απόσταση, οι ειδικοί μας δίνουν τις απαντήσεις.

(ΦΩΤΟ ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ. Αυτή είναι η Τύχη. Είχε ιδιοκτήτη που δυστυχώς την είχε μέσα σε μια μάντρα άρρωστη. Όταν γέννησε την πέταξε στον δρόμο μαζί με τα μωρά της. Η Τύχη χτυπήθηκε από αμάξι. Για να ζήσει έκανε 2 χειρουργεία και μπήκε νάρθηκας στο σπασμένο πόδι της. Της πήρε 5 μήνες για να επανέλθει, εδώ και δυο χρόνια όμως ψάχ��ει για υιοθεσία, είναι ημίαιμο ροτβάιλερ 2 ετών και ζυγίζει 25 κιλά).

ΤΥΧΗ.jpg
Μιλώντας στο star.gr, η φιλόζωος Γιώτα Μαλλιού που ανήκει στο "Φιλοζωικό Σωματείο Αδέσποτες Φωνές Μοσχάτου και Ταύρου", μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κάποιος θα ήταν καλό να υιοθετήσει ένα σκύλο:

-Είναι ψυχική υγεία

-Σώζεις μια ψυχούλα (γιατί μιλάμε είτε για αδέσποτα είτε για ζωάκια πρώην ιδιόκτητα)

-Έχεις πάντα μια παρέα και έναν φίλο που είναι πραγματικά αναντικατάστατος

-Ευαισθητοποιείσαι πολύ περισσότερο, γι΄αυτό πάντα λέμε ότι είναι πολύ ωραίο να μεγαλώνουν παιδιά μαζί με ζώα. Επειδή ευαισθητοποιούνται!

-Στην ουσία μαζί με όλα τα παραπάνω γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και το λέω από προσωπική εμπειρία.

(ΦΩΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ: Αυτός είναι ο Μόρτης. Βρέθηκε χτυπημένος από αμάξι και κακοποιημένος.. Όλο το κορμί του ήταν ξεσκισμένο απο ξυραφιές. Ο Μόρτης είχε ξυλοκοπηθεί άσχημα. Είναι 1 έτους, 12 κιλά και έχει υιοθετηθεί)

ΜΟΡΤΗΣ.jpg

Γιατί όμως να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο και να μην αγοράσεις ένα κατοικίδιο;

«Κάνουμε μεγάλο κακό άθελα μας που αγοράζουμε ζωάκια, γιατί δυστυχώς οι γονείς τους περνούν υπερβολικά άσχημες καταστάσεις, και ζ��υν μόνο για να είναι αναπαραγωγικά όντα και τα ζωάκια που βγαίνουν από αυτές τις γέννες είναι πάντα προβληματικά σε εισαγωγικά. Χάνονται οι καθαρόαιμοι και διαστρεβλώνονται οι φυλές. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι νόμιμοι εκτροφείς με χαρτιά. Κάνουμε πάρα πολύ μεγάλο κακό γι΄αυτό προσπαθούμε να πούμε στον κόσμο “υιοθέτησε ένα πλάσμα γιατί το έχει πραγματική ανάγκη και μην βοηθάς στην τεράστια κακοποίηση των ζώων”» τονίζει η Γιώτα Μαλλιού.

(ΦΩΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ: Αυτή είναι η Διαμαντούλα. Είχε ιδιοκτήτη που την αγαπούσε τόσο πολύ που την έδεσε σε μια κολόνα κάπου στην Αθήνα μέσα στα ξημερώματα. Από τότε ψάχνει μια οικογένεια. Είναι 2 ετών ημίαιμο κόλει και ζυγίζει 25 κιλά)

ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ.jpg

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ:

-Αν ταξιδεύεις πάρα πολύ, γιατί ο σκύλος δεν είναι καλό να αλλάζει συνεχώς καταστάσεις και ρόλους

-Αν δεν μπορείς να συμβιβαστείς με τις τρίχες

-Αν δεν μπορείς να είσαι σωστός ιδιοκτήτης απέναντι στο σκυλάκι σου,γιατί θέλει τους κτηνιάτρους και τις βόλτες του. Θέλει ώρες και χρήμα

-Αν δεν είσαι συνειδητοποιημένος για το ότι παίρνεις μια ψυχή που θα είναι πάντα πέντε ετών (ότι δηλαδή θα χρειάζεται πάντα φροντίδα).

(ΦΩΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ: Αυτή είναι η Τζίνα. Βρέθηκε εξαντλημένη στον δρόμο, ο ιδιοκτήτης της την παράτησε επειδή είχε καρκίνο, ερλιχία και καλαζάρ. Ευτυχώς ειναι μαχήτρια και μετά από 6 μήνες θεραπείας, και χημειοθεραπείας βγήκε νικήτρια. Είναι 2 ετών καθαρόαιμο Ντόπερμαν , ζυγίζει 37 κιλά και ψάχνει ένα σπίτι)
ΤΖΙΝΑ.jpg

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Κουφόπουλος, που ως εκπαιδευτής σκύλων, γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τους λόγους για τους οποίους πρέπει κανείς να έχει έναν σκύλο για κατοικίδιο και τους εξηγεί στο star.gr:

14445362_10209843508539989_2014255882_n.jpg


-Ένας σκύλος είναι χρήσιμη παρέα, είτε είσαι μόνος σου, είτε ζευγάρι, είτε παντρεμένος με παιδιά.

-Βοηθά πολύ να είμαστε πιο κοντά στη φύση ή να ζούμε πιο σωστή ζωή και να έχουμε καλή φυσική κατάσταση.Σίγουρα πρέπει να βγαίνει βόλτες, να εκτονώνεται και επειδή αυτά δεν μπορεί να τα κάνει μόνος του αλλά πρέπει να τα κάνουμε μαζί, αθλούμαστε με τον σκύλο και κινούμαστε. Κυρίως αυτό ισχύει για τον κόσμο που ζει στις πόλεις.

-Βοηθά και τον ψυχικό μας κόσμο, την ψυχική μας διάθεση. Πολλές φορές οι σκύλοι βοηθούν άτομα με ψυχικά ή ψυχολογικά προβλήματα.

(ΦΩΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤA: Αυτή είναι η Σάρκη. Η ιδιοκτήτρια δυστυχώς την άφηνε να γυρίζει όλη μέρα στον δρόμο, από τύχη ζει, είχε ψώρα και υπέφερε για δυο μήνες. Υποβάλλεται σε θεραπείες κα�� σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη για υιοθεσία. Είναι 6 μηνών, ζυγίζει 12 κιλά και δεν θα μεγαλώσει άλλο).

ΣΑΡΚΗ.jpg
Εξίσου σημαντικοί για τον Μιχάλη Κουφόπουλο όμως, είναι και οι παρακάτω λόγοι. Αν έστω ένας εξ΄αυτών συντρέχει, τότε καλύτερα να μην ταλαιπωρήσεις μια αθώα ψυχή. Ποιοι είναι;

-Αν δεν το αγαπάς πραγματικά. Δεν γίνεται με το ζόρι!

-Αν δεν έχεις και δεν μπορείς να βρεις χρόνο στο παρόν και αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα έχει χρόνο και στο μέλλον!

-Αν δεν έχεις αποφασίσει ότι πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά με την σωματική, διατροφική και ψυχική υγεία του σκύλου:

«Πολλοί μου λένε ότι το έχω στο μπαλκόνι, το ταΐζω με καλή τροφή γιατί να μην είναι καλά»; Γιατί δεν ξέρεις να του φερθείς είναι απάντηση. Πολλοί θεωρούν δεδομένο ότι επειδή του δίνεις την καλύτερη τροφή και επειδή του έχουν 150 μέτρα αυλή γκαζόν, το σκυλί πρέπει από αυτό και μόνο να είναι καλά. Κι εγώ στο παιδί μου μπορεί να πάρω τα καλύτερα παιχνίδια, το καλύτερο φαγητό, αλλά άμα το έχω κλεισμένο όλη μέρα μέσα στο σπίτι δεν είμαι και ο καλύτερος μπαμπάς».

-Αν διακατέχεσαι από «ξερολίαση» που είναι και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιοκτήτη. Ως λαός τα ξέρουμε όλα, και όταν δεν τα ξέρουμε όλα, μπαίνουμε στο You Tube και τα μαθαίνουμε. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Δεν λύνεται εκεί. Εκεί αρχίζει. Αν τύχει αυτό που θα δω και ταιριάζει σε μένα και στον σκύλο μου έχει καλώς. Αν δεν ταιριάζει, εγώ ο,τι καταλάβω αυτό θα κάνω που είναι αταίριαστο σε μένα και στο σκύλο και θα τα κάνω δέκα φορές μαντάρα

-Το σκυλί δεν είναι αποκούμπι αν δεν του φέρεσαι σωστά. Μπορεί να γίνει όμως αν του συμπεριφερθείς με τον σωστό τρόπο

-Αν δεν είσαι διατεθειμένος γενικότερα να μάθεις και να ενημερωθείς σε θέματα που έχουν να κάνουν γενικότερα και ειδικότερα με το σκύλο.

*Τις φώτο μας τις παραχώρησε το "Φιλοζωικό Σωματείο Αδέσποτες Φωνές Μοσχάτου και Ταύρου"*

Της Χριστίνας Βεργιώτη.