​Με νέα επιστολή ο επιχειρηματίας Σπύρος Καραμπάτσος παραδέχεται ότι έχει μπει υποθήκη για δεύτερη φορά, μέρος της περιουσίας που διέθεσε υπέρ του κυρίου Καλογρίτσα για τηλεοπτικές άδειες, δικαιώνοντας απολύτως τo Star.Το γεγονός είναι από μόνο του εξαιρετικά ασυνήθιστο για την τραπεζική πρακτική, ενώ τα βοσκοτόπια απασχόλησαν και την Βουλή.

Αναλυτικότερα….

Η επιβεβαίωση του Star ότι ο Σπύρος Καραμπάτσος προσπαθεί να βάλει υποθήκη τα ήδη υποθηκευμένα βοσκοτόπια στην Ιθάκη, ήρθε από τον ίδιο τον επιχειρηματία.

“Παραθέτω λοιπόν το απόσπασμα από την καρτέλα της εταιρίας μου με ημερομηνία 21/09/2106. Ύψος Οφειλής: 1.114.979,62. Ποσόν Καθυστέρησης: 0, Τόκους Υπερημερίας: 0" , ανακοίνωσε ο Καραμπάτσος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: «Στο πόθεν έσχες που κατέθεσε στην Επιτροπή διαγωνισμού ο Γιάννης Καλογρίτσας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι ήδη υποθηκευμένη σε τράπεζα;»

Στην ίδια επιστολή ο Σπύρος Καραμπάτσος, αναφέρει ότι το δάνειο του 1,8 εκ.ευρώ που πήρε για την προσημείωση του ακινήτου εξυπηρετείται κανονικά. Πολλά από τα περίφημα βοσκοτόπια της Ιθάκης, είναι δασικές εκτάσεις. Το Star που έχει στην διάθεση του τα συμβόλαια στο νησί, απευθύνθηκε σε ειδικούς.

Τι προκύπτει από αυτά σύμφωνα με τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων, Γιώργο Ρούσκα;

«Όταν το ακίνητο ακουμπάει στη θάλασσα μπορεί να έχουμε αξία για 10 στρέμματα 60.000 ευρώ, όταν είναι πάνω στο βουνό, η αξία γίνεται 13.000 ευρώ... Μιλάμε για εκτάσεις που είναι μακριά από την θάλασσα», είπε ο κύριος Ρούσκας στο Star.

«Αυτά τα 5000 βοσκοτόπια συμπεριλαμβάνουν μέσα δασ��κές εκτάσεις και εκτάσεις του δημοσίου. Ποιες είναι οι ενέργειες από την πλευρά του καθ' υλην αρμόδιου υπουργείου;» διερωτήθηκε στην Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ.Τζελέπης.

Μακριά από την θάλασσα, μεν, χωρίς πρόσβαση δε, ούτε και για τα πυροσβεστικά, αφού ο δρόμος είναι κλειστός.

«Ένα ρεπορτάζ, που έκαναν οι δημοσιογράφοι στην Ιθάκη, δείχνει εικόνες δασικών δρόμων φραγμένων με σιδερόφρακτη πόρτα. Εσείς ως υπουργείο περιβάλλοντος θα κινητοποιηθείτε να δείτε, "εάν το κλείσιμο αυτών των δρόμων είναι νόμιμο ή όχι;"», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Γ.Αμυράς

Η αξία όμως επηρεάζεται και από τον χαρακτήρα μιας έκτασης. Άλλη είναι όταν πρόκειται για αγροτεμάχιο, και διαφορετική όταν είναι βοσκότοπος. Η βοσκήσιμη γη, σύμφωνα με συμβολαιογράφους, έχει μειωμένη αξία κατά 1/3 σε σχέση με τα αγροτεμάχια, και φυσικά η πώληση της επηρεάζεται αρνητικά και από την οικονομική κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκτάσεις εκτός σχεδίου.

Με απλά λόγια δηλαδή, τα συνολικά 4000 στρέμματα, χωρίς να υπολογίσουμε τα επίμαχα συμβόλαια της οικογένειας Δενδρινού, με τίποτα δεν φτάνουν τα 80.000.000 ευρώ, που τα έχει υπολογίσει ο Καλογρίτσας στο πόθεν έσχες

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι ο σκοπός της εταιρείας ΑΓΥΙΑ. Σύμφωνα με το καταστατικό πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρεία Γεωργικών, κτηνοτροφικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτό "πως συνάδει με την δραστηριότητα ενός τηλεοπτικού σταθμού;" Και το κυριότερο, "ποια συναλλαγή, ποια έννομη σχέση υπάρχει μεταξύ καλογρίτσα και Καραμπάτσου; Γιατί δηλαδή ο Καραμπάτσος αποφάσισε να προσφέρει ως δήθεν εγγύηση την περιουσία του στον Καλογρίτσα, χωρίς να φαίνεται από πουθενά το οποιοδήποτε αντάλλαγμα;"

«Αυτό που δεν προκύπτει από την συγκεκριμένη συναλλαγή είναι το "ποια είναι η σχέση του κυρίου Καλογρίτσα και του κυρίου Καραμπάτσου". Δεν φαίνεται οποιοσδήποτε είδους νομικός χαρακτηρισμός για την συγκεκριμένη σχέση. Του δίνει το ελεύθερο να καταθέσει κάποια υποθήκη, να βάλει κάποιο βάρος πάνω στο συγκεκριμένο ακίνητο, στο οποίο δεν προκύπτει σαφής αξία του ακίνητου. Δεν αναφέρεται πουθενά �� όρος εγγυητής», δήλωσε στο Star, ο δικηγόρος Θ.Βορδόλης.

Ο Σπύρος Καραμπάτσος συναινεί ουσιαστικά στην απόλυτη φτωχοποίηση του, αφού του παραχωρεί στον Καλογρίτσα όλη την περιουσία του, χωρίς κανένα φανερό αντάλλαγμα. Άμεσα οι αρχές που εξετάζουν το πόθεν έσχες, θα πρέπει να εξετάσουν ενδελεχώς και το πόθεν έσχες Καραμπάτσου για να βρεθεί η προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν τα ακίνητα, αλλά και το πώς ο… «φιλάνθρωπος» επιχειρηματίας θα ζει από εδώ και πέρα με μηδενικό εισόδημα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR