​Ο πιλότος Βαγγέλης Καζάλης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της σκληρής αερομαχίας με τους Τούρκους στο βίντεο-ντοκουμέντο του Κώστα Συμεωνίδη που παρουσίασε χθες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ήταν το νούμερο 2 του σχηματισμού των ελληνικών F-16 της 346 Μοίρας «Ιάσων», στην αερομαχία που έγινε μόλις πέντε μέρες πριν το τραγικό δυστύχημα του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Ο Βαγγέλης Καζάλης έχει αποστρατευτεί και είναι πλέον πιλότος σε ξένη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, κάπου στην Αφρική. Χθες κάποιος του έστειλε το ρεπορτάζ του Star στο Facebook κι εκείνος σχολίασε: «Μου έστειλαν αυτό το βίντεο… Είμαστε τυχεροί που ζούμε. Ο Θεός ήταν μαζί μας…»

Ακολούθησαν τα σχόλια και άλλων φίλων του Έλληνα πιλότου

«Τυχεροί αλλά και έμπειροι Βαγγέλη»

«Ο Θεός και η Παναγιά μαζί σας…»

Μια παρέμβαση με νόημα έκανε και ο Φίλιππος Ηλιάκης, αδελφός του αδικοχαμένου Σμηναγού.

«Η σιωπή μου λέει βαριές κουβέντες μερικές φορές… Καλά και ασφαλή ταξίδια Βαγγέλη…»

Στο βίντεο ντοκουμέντο π��υ αποκάλυψε χθες το Star ο πιλότος ενός από τα τουρκικά F-16 κάνει σκόπιμα επικίνδυνο ελιγμό, περνάει πολύ κοντά από το νούμερο ένα αεροσκάφος του ελληνικού σχηματισμού και βγαίνει μπροστά του, ρίχνοντάς του ουσιαστικά τα καυσαέριά του. Το ελληνικό F-16 κλυδωνίζεται και από καθαρή τύχη δεν συγκρούεται με το τουρκικό.

Ο πτέραρχος εν αποστρατεία Γιώργος Νταβρής δηλώνει στο Star ότι οι τότε επιθετικές κινήσεις των Τούρκων πιλότων ήταν προσχεδιασμένες για να προκαλέσουν θερμό επεισό��ιο σαν και αυτό με τον Κώστα Ηλιάκη. «Υπήρχε το σχέδιο βαριοπούλα που αποκαλύφθηκε αργότερα και μετά μάθαμε ότι τα τουρκικά πληρώματα ήταν επιθετικά και προκλητικά εκείνη την εποχή».

Ο Πτέραρχος Νταβρής κατηγορεί την τότε ελληνική στρατιωτική ηγεσία ότι κράτησε μυστικά παρόμοια επικίνδυνα περιστατικά στο Αιγαίο που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν του Κώστα Ηλιάκη.