​Γιαούρτι από φθηνό συμπυκνωμένο γάλα εισαγωγής, ακόμη και από γάλα σε σκόνη θα αγοράζουν οι καταναλωτές σε λίγο καιρό από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ με ό,τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνουμε.

Θα τρώμε γιαούρτι δεύτερης κατηγορίας, σύμφωνα με τους παραγωγούς, καθώς η νομοθεσία για τα γαλακτοκομικά αλλάζει, ανάλογα με τα κελεύσματα του ΟΟΣΑ.

«Αφαιρούν το νερό, το φέρνουν από την Πολωνία, τη Γερμανία, οπουδήποτε, συμπληρώνουν νερό από τη βρύση και το ξανακάνουν γάλα. Το αραιώνουν. Είναι το ίδιο γάλα αυτό με το νωπό από την αγελάδα που φτιάχνεται σήμερα το ελληνικό γιαούρτι;» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», απαντά με λίγα λόγια το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της».

Μαζί με την ποιότητα θα πέσει άραγε και η τιμή του γιαουρτιού ή θα την πατήσουν οι καταναλωτές, όπως με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος;

Κάποιοι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να αγοράσουν ντόπια προϊόντα, αρκεί να μην τους εξαπατούν, να ξέρουν ποια είναι η πρώτη ύλη και από που προέρχεται.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την ελληνική αγελαδοτροφία και θα στερήσει από τη χώρα μας ένα δυνατό brand name, το ελληνικό γιαούρτι από φρέσκο γάλα που είναι ξακουστό σε όλο τον κόσμο και μας χαρίζει 140 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τις εξαγωγές.