​Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Χίο, καθώς οι Αρχές «έχασαν» 100 μετανάστες που προορίζονταν να σταλούν στις τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα στο Δικελί!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το μεγάλο φιάσκο, την ώρα που πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν, για πέμπτη συνεχή ημέρα στο λιμάνι της Χίου, μετά την απόδραση από το hot spot που κρατούνταν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι προγραμματισμένες επαναπροωθήσεις για σήμερα και αύριο ακυρώθηκαν και το πλοίο που είχε μισθωθεί για τη μεταφορά τους, παραμένει δεμένο και άδειο στο λιμάνι του νησιού.

Όπως μετέδωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης», τα περίπου 100 άτομα ήταν καταγεγραμμένα μέσα στο hot spot του νησιού. Μέσα στην όλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την "απόδραση" των μεταναστών από το κέντρο φιλοξενίας στο λιμάνι, τα άτομα αυτά εξαφανίστηκαν.

Η δημοτική αρχή θα έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μεταφέρει το politischios.gr, πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για απέλαση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζετα�� ο δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Στέλεχος της Αστυνομίας ανέφερε στο τοπικό Μέσο ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς απέλαση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

«Είχαμε συντάξει μία λίστα με 250 άτομα για να φύγουν από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη. Εκτός του γεγονότος ότι πολλά από αυτά δεν είναι σ��ο hotspot, στην πορεία διαπιστώνουμε ότι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου», ανέφερε το στέλεχος της Αστυνομίας, κάτι που σημαίνει ότι η αρχική λίστα ακυρώνεται στην πράξη.

Την Κυριακή έφυγα�� 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.

Εν τω μεταξύ 50 Γάλλοι αστυνομικοί έφτασαν με έκτακτη πτήση στο νησί της Χίου. Η ομάδα αυτή των Γάλλων, μαζί με άλλους αστυνομικούς της Frontex, που ήδη βρίσκονται στη Χίο θα συνοδεύουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία, όταν ξεκινήσουν και πάλι οι επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Η ενίσχυση της δύναμης της Frontex στο νησί σημαίνει ότι θα εντατικοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις από τη Χίο, απ΄ όπου χθες έφυγαν για το Δικελί της Τουρκίας οι πρώτοι 66 μετανάστες.