​Όπως δήλωσε στο star.gr o επιστημονικός συνεργάτης στο «Δημόκριτο» και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νίκος Κατσαρός «αποτελεί γεγονός ότι τα τρόφιμα αυτά είναι μολυσμένα, δηλητηριώδη και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται».

Οι αρχές στη χώρα μας πρέπει να βρίσκονται σε συναγερμό, να εντατικοποιηθούν και να συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι.

Τι μπορώ να πάθω αν φάω κρέας πιθήκου η κάμπιες δίχως να το γνωρίζω

Όπως επισημαίνει ο κύριος Κατσαρός αν φάμε τέτοιο κρέας «στην ηπιότερη περίπτωση θα πάθουμε γαστρεντερικές διαταραχές. Το πιο πιθανό είναι να πάθουμε σοβαρή δηλητηρίαση και να καταλήξουμε στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσουμε είναι υψηλός πυρετός και ενδεχόμενα μόλυνση του αίματος».

Αν φάμε ελιές με θειϊκό χαλκό θα πρέπει να ξέρουμε πως «ο θειϊκός χαλκός είναι από μόνος του ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο το οποίο θα επηρεάσει και το αιμοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και το ανοσοποιητικό του σύστημα, επομένως είναι κάτι πολύ σοβαρό».

Τέλος ο κύριος Κατσαρός είπε «ότι έως αυτή την ώρα που μιλάμε γνωρίζουμε ότι δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα μολυσμένα και επικίνδυνα τρόφιμα, όμως κανείς δε ξέρει τι μπορεί να μάθουμε τις επόμενες ώρες».

Της Ισμήνης Λέντζου