​Έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που αποτελεί το πρώτο «Παιδικό Επισκεπτήριο» στις φυλακές της χώρας και δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους εγκαινίασε σήμερα στη φυλακή Γρεβενών ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρακευόπουλος.

Ο χώρος θυμίζει παιδικό δωμάτιο με ζωγραφισμένους τοίχους και κατάλληλη επίπλωση ώστε να μη θυμίζει σε τίποτα στο παιδί ότι βρίσκεται σε φυλακή και επισκέπτεται τους κρατούμενους γονείς του.

Μάλιστα το παιδί δεν θα χρειάζεται να μπει καν στον εσωτερικό χώρο της φυλακής για να φτάσει στο «παιδικό επισκεπτήριο». Θ�� υπάρχει οπτική επιτήρηση από σωφρονιστικό υπάλληλο η οποία όμως θα γίνεται με σχετική απόκρυψη.

Ο ειδικός χώρος δημιουργήθηκε χωρίς πρόσθετη δημόσια δαπάνη, αλλά με τις προσπάθειες του προσωπικού και των κρατουμένων. Τα μοντέρνα παιδικά έπιπλα είναι αντικείμενα δωρεάς και τους τοίχους διακόσμησε με ζωγραφιές κρατούμενος, στον οποίο ο Υπουργός απένειμε έπαινο και χρηματικό βραβείο.

Ήδη ετοιμάζεται αντίστοιχος χώρος στη φυλακή Γυναικών Θήβας ενώ θα ακολουθήσουν και αλλού. Την εποπτεία της συγκεκριμένης δράσης είχε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης "το «παιδικό επισκεπτήριο» υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, βέβαια, το παιδί μπορεί να ωφεληθεί από την επαφή με τον κρατούμενο γονιό του."

Ο Υπουργός συνομίλησε με κρατουμένους και επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το συμβουλευτικό σταθμό του ΚΕΘΕΑ, καθώς και το νέο αναγνωστήριο των κρατουμένων.

Παράλληλα ενημερώθηκε για τη λειτουργία «ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου» (μέσω skype), που λειτουργεί πιλοτικά με την παρουσία ψυχολόγων του καταστήματος και ανακοίνωσε την δημιουργία του χώρου συζυγικών/συντροφικών συναντήσεων, σε κατάλληλο χώρο της φυλακής. Θα είναι ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα, αποτελεί όμως διεθνή πρακτική ενώ περιλαμβάνεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.