​Τις νέες προκλήσεις που εγείρει η όξυνση του προσφυγικού προβλήματος καλούνται, πλέον, να αντιμετωπίσουν κυβερνήσεις, φορείς και οι τοπικές κοινωνίες.

Μπροστά στην πρωτόγνωρη -για τα ελληνικά δεδομένα- κατάσταση που άρχισε να δημιουργείται, το Ίδρυμα "Μαριάννα Βαρδινογιάννη", ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο του προγράμματος ιατρικής βοήθειας σε παιδιά πρ��σφύγων "we care" και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», ανέλαβε τη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας για μητέρες με τα παιδιά τους καθώς και ασυνόδευτα παιδιά.

«Με την κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικότερα στη χώρα μας να αλλάζει, το Πρόγραμμα "We Care" εξελίσσεται καθώς ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε, όχι παιδιά στο πέρασμά τους από την Ελλάδα, αλλά παιδιά που οι συνθήκες τα υποχρεώνουν να μείνουν για ένα διάστημα εδώ» δήλωσε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το κέντρο θα δημιουργηθεί σε χώρο και εγκαταστάσεις που θα υποδείξει το Υπουργείο Εσωτερικών και θα έχει μέγιστη χωρητικότητα, τα 250 άτομα. Εκεί θα τους παρέχεται σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια για τα παιδιά. Παράλληλα θα λειτουργήσει και σχολείο.

Στη συνέντευξη τύπου για τις νέες δράσεις του Ιδρύματος, που παραχωρήθηκε την Τρίτη, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ανακοίνωσε τη συνεργασία με την UNESCO, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Πόλεων κατά του Ρατσισμού.

«Ο δρόμος των προσφύγων που φτάνουν στις χώρες μας, τι μας δείχνει λοιπόν; Μας δείχνει ότι η Ευρώπη παραμένει για εκείνους ένα όνειρο. Γι’ αυτούς η Ευρώπη είναι ένα όνειρο, μια πιθανότητα, μια ευκαιρία. Νομίζω, κοιτάζοντας τα μάτια την κυρία Βαρδινογιάννη και τους συνεργάτες της, βλέπω ένα όνειρο και όχι έναν εφιάλτη. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε και να χτίζουμε γκέτο γύρω από τις πόλεις μας. Το επιτάσσουν οι αρχές της Δημοκρατίας, οι αρχές της Φιλοσοφίας και οι Έλληνες μπορούν να καταλάβουν, τι ακριβώς εννοώ. Γιατί χωρίς την Ελλάδα, δεν μπορούμε να σκεφτούμε την Ευρώπη. Χωρίς την Ελλάδα, δεν μπορώ να σκεφτώ τη γλώσσα μου, τον πολιτισμό μου, τις σκέψεις μου» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων κατά του Ρατσισμού και Αντιδήμαρχος της Μπολόνια, Μπενεντέτο Ζακιρόλι.

«Θέλουμε να συνεισφέρουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία στη σημαντική βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων και των μεταναστών, καταπολεμώντας εντός αυτής της πρωτοβουλίας ζητήματα ρατσισμού και διαφόρων διακρίσεων. Το πλαίσιο που προωθούμε αυτή την πρωτοβουλία είναι οι πόλεις και οι δημοτικές αρχές» τόνισε ο εκπρόσωπος της UNESCO, Κώστας Ταραράς.

«Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών της πόλης και τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, προσφέροντας τα εργαλεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κοινό σημείο αναφοράς για τις αντίστοιχες ενέργειές τους» τόνισε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκε ο κρίσιμος ρόλος των πόλεων στην υποδοχή των προσφύγων.

«Όλοι είμαστε εθελοντές σε μια μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια που γίνεται για τους συνανθρώπους μας -πρόσφυγες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανά��ης Γιαννόπουλος.
Η συνεργασία του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την UNESCO έχει ως στόχο να στηρίξει τις τοπικές αρχές, που λόγω της εγγύτητάς τους προς τους πολίτες, καλούνται να ανταποκριθούν στην εισροή των προσφύγων με χάραξη στρατηγικών και προώθηση ενός πολιτισμού συμβίωσης.