​Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε σάστισε στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Παντελίδη. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε στεναχωρήθηκε που ένα νέο παιδί έφυγε με αυτόν τον τρόπο. Από την πρώτη στιγμή χιλιάδες οικογένειες που έχασαν παιδί, γονιό, αδελφό, φίλο, αγαπημένο, σε τροχαίο δυστύχημα, ταυτίστηκαν με την οικογένεια του Παντελή που είναι συντετριμμένη. Πίσω από τον πόνο όμως υπάρχει πάντα και ένα ΓΙΑΤΙ. Και το ΓΙΑΤΙ όταν μυρίζει αλκοόλ προκαλεί ακόμη περισσότερο πόνο.

τρξτρυξρτξ.jpg

15πλάσιο χρόνο χρειάστηκε ο Παντελίδης για να αντιδράσει με τόσο αλκοόλ στο αίμα

Όπως δήλωσε στο star.gr o καθηγητής, Διδάκτωρ Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας «όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς έχουν οριστεί συγκεκριμένα όρια επιπέδου αλκοόλης στο αίμα, τα οποία επηρεάζουν τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά του ατόμου. Με αυτά τα επίπεδα αλκοόλης που βρέθηκαν στον Παντελίδη, ένα άτομο ουσιαστικά δεν ελέγχει τις αντιδράσεις του. Η συμπεριφορά του δεν είναι φυσιολογική, μπορεί δηλαδή να κάνει πράγματα ή να θεωρήσει ότι μπορεί να κάνει πράγματα τα οποία ξεπερνάνε τις δυνατότητές του.

Δεν έχει σαφή αντίληψη του χώρ��υ και του χρόνου, ενώ οι αντιδράσεις του σαφώς υπολείπονται σε ταχύτητα από εκείνες ενός φυσιολογικού ατόμου. Γι΄αυτό τα περισσότερα τροχαία που γίνονται υπό την επήρεια αλκοόλης γίνονται γιατί το άτομο υπερεκτιμά τις δυνάμεις του και τις δυνατότητές του.

ςεφςεφς.jpg

Υπολογίζεται ότι με αυτά τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα ο χρόνος αντίδρασης δεκαπενταπλασιάζεται. Δηλαδή, αν ένα φυσιολογικό άτομο σε ένα δευτερόλεπτο θα πατούσε το φρένο, σε ένα άτομο που βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα αλκοόλης, θα περάσουν τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα για να αντιληφθεί τον κίνδυνο και να πατήσει το φρένο ή να αντιδράσει ο οργανισμός του. Καταλαβαίνετε ότι είναι τεράστια η χρονική καθυστέρηση και η αντίδραση του ατόμου», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε «Ουσιαστικά όσα τροχαία γίνονται υπό την επήρεια αλκοόλ, γίνονται ουσιαστικά ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ. Δεν είναι τυχαία τα ατυχήματα αυτά που συμβαίνουν, ούτε συμβαίνουν γιατί κάτι στραβό γίνεται στο δρόμο. Γίνονται γιατί το άτομο που βρίσκεται υπό την επήρεια της αλκοόλης δεν εκτιμά σωστά τους κινδύνους και τις καταστάσεις.

Το αλκοόλ στο αίμα του Παντελίδη, από το κατώτατο επιτρεπτό όριο ήταν 6 φορές επάνω. Πράγμα που σημαίνει δηλαδή ουσιαστικά ότι το άτομο ήταν σε μέθη. Όλοι έχουμε εμπειρία από άτομα μεθυσμένα, που δεν ελέγχουν καθόλου τις αντιδράσεις ��ους και τις συμπεριφορές τους, υπερεκτιμούν τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους ευρισκόμενοι υπό την επήρεια της αλκοόλης και γι΄ αυτό κάνουν πράγματα που ποτέ δε θα έκαναν με την κοινή λογική», είπε τέλος ο καθηγητής Αναστάσιος Σπαντιδέας.


Της Ισμήνης Λέντζου


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: