​Η Πολιτεία έχει χάσει τον έλεγχο στην Ειδομένη, καθώς άγνωστοι παραπλανούν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν. Την ίδια ώρα στον καταυλισμό, οι άνθρωποι ποδοπατιούνται, για να βουτήξει κανείς ό,τι μπορεί από την καρότσα ημιφορτηγού που μεταφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από το δήμο Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, δηλώνει ο οδηγός του φορτηγού που πήρε, όπως λέει, ηρεμιστικό για να συνέλθει.

«Φέραμε διάφορα πράγματα. Ρωτάω πού να τα παραδώσω, όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Μας λένε θα πάτε στην τάδε ΜΚΟ για τα τρόφιμα, στην άλλη για τα άλλα» αναφέρει ο Γιώργος Γκουρτσινός, υπάλληλος του δήμου Χαλκηδόνας.

Το χάος εκμεταλλεύονται και διάφοροι επιτήδειοι, που πουλάνε πανάκριβα, χαλασμένα τρόφιμα.

Αν και το ευρωπαϊκό όνειρο παραμένει απατηλό, περίπου 11.500 αλλοδαποί παραμένουν στη μεθόριο με τα Σκόπια.

Ορισμένοι προσπάθησαν περπατώντας να βρουν δίοδο, αλλά τους σταμάτησαν αστυνομικοί.

Στην Ειδομένη κυκλοφόρησε χέρι με χέρι, το αραβόφωνο έγγραφο που βλέπετε, το οποίο επιχειρεί να εξαπατήσει τους πρόσφυγες, κάνοντας λόγο, για δήθεν επικείμενο άνοιγμα της μεθορίου με τα Σκόπια, στις 4 Απριλίου, όταν ��α ενεργοποιηθεί και επίσημα η συμφωνία με την Τουρκία.
Μάλιστα στα σύνορα κυκλοφορεί και χάρτης που δείχνει πώς να περάσουν τα σύνορα, όχι με τη FYROM, αλλά με την Αλβανία.

Μάλιστα τα νέα έφτασαν και στον Πειραιά, όπου συνωστίζονται 5.500 αλλοδαποί, με τα μάτια στραμμένα στην Ειδομένη.

«Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που καλυμμένοι πίσω από το όνομα κάποιας μικρής Μ.Κ.Ο. ή κάποιας πρωτοβουλίας παραπλανούν τους πρόσφυγες, τους τροφοδοτούν με ελπίδες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» δήλωσε ο Νίκος Τόσκας, στο "REAL 97,8".

Για να αντιμετωπίσει το θέμα με τις μη πιστοποιημένες ξένες ΜΚΟ, αλλά και για να τρέξει το πρ��γραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια, η κυβέρνηση στέλνει στη Γενεύη το Γιάννη Μουζάλα, ενώ, με μεγάλη καθυστέρηση, θα αποστείλει στην Ειδομένη διερμηνείς και θα εγκαταστήσει και μεγαφωνική εγκατάσταση για να μεταδίδει σε διάφορες γλώσσες τις ανακοινώσεις της. Την ίδια ώρα, Ιταλοί αλληλέγγυοι έκαναν πορεία στη Θεσσαλονίκη, για να ανοίξουν τα σύνορα.
Πάντως σήμερα έφτασαν στα ελληνικά νησιά 232 πρόσφυγες και μετανάστες.