​Με συνθήματα «freedom» (ελευθερία), «no Turkey» (όχι στη Τουρκία) και «open Vial» υποδέχθηκαν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της ΒΙΑΛ, στη Χίο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Μαρτίου 2016.

Πριν καλά – καλά ο κ. Τόσκας ολοκληρώσει την αστραπιαία επίσκεψή του, μέσα στους χώρους του hot spot, εμφανίσθηκε από το πάνω διάζωμα, το πρώτο αυτοσχέδιο πανό με το σύνθημα «open Vial».

vial-055_1H.jpg
Ο αναπληρωτής υπουργός έφτασε στη Χίο, προερχόμενος από την Μυτιλήνη και έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην ΒΙΑΛ, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Είχε μια ταχύτατη ενημέρωση στη γρήγορη περιήγησή του στους χώρους του hot spot από τους υπεύθυνους του κέντρου, καθώς και την ηγεσία της αστυνομίας.

Στις σύντομες δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα της επανεισδοχής των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς – ωστόσο – να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό.

ατο0003.jpg
Απαντώντας σε ερώτηση του astraparis.gr για το τι θα γίνει αν υπάρξουν σημαντικές προσφυγικές ροές και με το δεδομένο ότι ήδη το hot spot έχει ξεπεράσει την χωρητικότητά του, ο κ. Τόσκας φάνηκε ότι να μην είναι ενημερωμένος, αφού ισχυρίσθηκε ότι η ΒΙΑΛ δεν έχει πιάσει το όριό της (σήμερα έχει 1.342 άτομα με ανώτατο όριο τα 1.100).

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει μετακίνηση σε άλλα νησιά, που δεν έχουν πρόβλημα κορεσμού των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, χωρίς και πάλι να προσδιορίσει πώς θα γίνει πρακτικά κάτι τέτοιο.

πηγή: astraparis