​Όλο και περισσότεροι μετανάστες αντιλαμβάνονται πως το ευρωπαϊκό όνειρο, είναι πλέον ανέφικτο.

«Αν ανοίξουν νέες δομές και μας δώσουν σπίτια και λεφτά για να επιβιώσουμε, εννοείται ότι δεν θα γυρίσουμε πίσω στην τρομοκρατία. Αν όμως δεν γίνει κάτι τέτοιο, χίλιες φορές καλύτερα στην τρομοκρατία, παρά εδώ» λέει ένας πρόσφυγας.

Στην Ειδομένη, οι συνθήκες είναι απελπιστικές, και κανένας δεν θέλει να μείνει. «Δεν μπορώ να φύγω ξανά για Πακιστάν. Έχω χαλάσει λεφτά. Θέλω να πάω στην Αθήνα, να δουλέψω. Μπορώ, γιατί μιλάω ελληνικά» αναφέρει ένας μετανάστης.

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα» υποστηρίζει κάποιος άλλος.

Όμως στον Ελληνικό Οργανισμό Μετανάστευσης, έχουν διπλασιαστεί οι αιτήσεις για οικειοθελή επαναπατρισμό. Από τις αρχές του χρόνου έχουν ζητήσει βοήθεια για να γυρίσουν στις χώρες τους 695 μετανάστες. Ενώ από τη Δευτέρα τις σχετικές αιτήσεις κατέθεσαν περισσότεροι από εκατό Αφγανοί και είκοσι Ιρανοί.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τους βοηθάει να επαναγκατασταθούν. Τους δίνει μάλιστα κι ένα βοήθημα που αυξήθηκε στα 400 ευρώ το άτομο. Η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ξεκινά εντατική καμπάνια να πείσει τους μετανάστες να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες τους.

Σε κυβερνητική σύσκεψη, από την οποία απουσίαζε ο ευρισκόμενος στο Κάϊρο Πάνος Καμμένος, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς να τεθεί θέμα αντικατάστασης του Γιάννη Μουζάλα.