Σημαντικές παρεμβάσεις στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών) επιχειρεί με νέα νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες διδακτικής επάρκειας και νομιμότητας στα σχολεία και να σταματήσουν φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, η οποία εκτός των άλλων έχει επιφέρει και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρόθεση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, να προωθήσει νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης φέρνει τα πάνω-κάτω στον χώρο.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε επιχειρήσει και ο προκάτοχός του, Αριστείδης Μπαλτάς, να περάσει τον Ιούνιο του 2015, αλλά δεν πρόλαβε να ψηφιστεί γιατί προκηρύχθηκαν εκλογές, ενώ κυκλοφορούσαν και πληροφορίες ότι συνάντησε αντιδράσεις από τους δανειστές.

Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο εκείνο περιόριζε δραστικά τις απολύσεις εκπαιδευτικών, απαγόρευε λειτουργία φροντιστηρίων μέσα στα ιδιωτικά σχολεία, έκοβε έξτρα δραστηριότητες, επέβαλλε τήρηση αργιών κ.λπ.

Ο Νίκος Φίλης πριν από λίγες ημέρες δήλωσε στον εκπρόσωπο των σχολαρχών Χαράλαμπο Κυραϊλίδη και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών Μιχάλη Κουρουτό ότι προτίθεται να το επαναφέρει, ενδεχομένως με κάποιες αλλαγές, κάτι που πιθανώς να πράξει την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες.