​Αμείωτη είναι η ένταση στην Ειδομένη, με πρόσφυγες να καταλαμβάνουν μαζικά τις σιδηροδρομικές γραμμές που περνούν μέσα από τον άτυπο προσφυγικό καταυλισμό, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Η κατάληψη ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, όταν περίπου 50 άτομα δήλωναν αποφασισμένα να μείνουν εκεί μέχρι να ανοίξει και πάλι η ουδέτερη ζώνη.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που συμμετέχουν στην κατάληψη αυξάνεται συνεχώς.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή για να διανείμει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους εγκλωβισμένους, και ζήτησε την αποσυμφόρηση της Ειδομένης σύντομα.

«Η κατάσταση στην Ειδομένη δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ο ένας μήνας που έδωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός για να εκκενωθεί η Ειδομένη είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε έναν μήνα για να εκκενωθεί η περιοχή. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση και τελικά στην εκκένωση. Πρέπει να πείσει τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Ότι δεν υπάρχει τρόπος να περάσουν τη βόρεια Ευρώπη από εδώ και να μεταφερθούν σε κέντρα μετεγκατάστασης, όπου οι συνθήκες είναι ανθρώπινες» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων στο Δήμο Λαγκαδά που δεν θέλουν να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας εκεί, ο κ. Τζιτζικώστας τις χαρακτήρισε «λογικές» και επανέλαβε ότι «η Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ολόκληρου του προσφυγικού ζητήματος».

«Σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάνω από το 60% των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση, όπως και χθες, να έρχεται και να μας ανακοινώνει ποια θα είναι τα σημεία, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση ή συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι πολύ σημαντικό στην επιλογή των χώρων να συμμετέχουν και οι δήμοι και οι περιφέρειες», τόνισε.

Επανέλαβε ακόμα ότι είναι λάθος επιλογή η λειτουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τόνισε πως η Περιφέρεια από τη πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα σε αυτό το ανθρώπινο δράμα.

«Είναι πραγματικά συγκινητική η στήριξη από τους Έλληνες που έρχονται και μας παραδίδουν καθημερινά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Και αυτό μπορεί να είναι καλά νέα για την κοινωνία, είναι όμως κακά νέα για ένα κράτος, ένα κράτος που ουσιαστικά απουσιάζει από αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα που υπάρχει εδώ στην Ειδομένη. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να στηρίζουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας εγκλωβισμένοι, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αναλογιστούμε και ποια είναι η επίδραση αυτού του φαινομένου στην ελληνική κοινωνία», είπε.