​Μεσαίωνα θυμίζουν οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα.

Η κυρία Νικολέτα είναι 50 ετών και εργάζεται σε μια επιχείρηση με συνεργεία καθαρισμού. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει μείνει απλήρωτη για μήνες ολόκληρους.

Μας ζητά να καλύψουμε τα χαρακτηριστικά της καθώς η ανωνυμία την προστατεύει. Για εκείνην ακόμα και τα 500 ευρώ κάθε 3 μήνες είναι πολύτιμα.

Έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ και του ΣΕΠΕ δείχνουν πως η εργασία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είναι άθλημα για... γερά στομάχια.

Οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι για 1 έως 5 μήνες προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο, ενώ οι υποαπασχολούμενοι φτάνουν σχεδόν το μισό εκατομμύριο. Δουλεύουν δηλαδή 4 ώρες την ημέρα με τις μισές αποδοχές.

Ωστόσο αν και πολλοί φαίνεται ότι εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης στην πραγματικότητα δουλεύουν 8 ή και παραπάνω ώρες χωρίς όμως να τις πληρώνονται.

Την ίδια ώρα η ανασφάλιστη εργασία κυριαρχεί καθώς 1,5 με 2 εκατομμύρια αναγκάζονται να δουλέψουν «μαύρα». Πολλοί ωστόσο αναζητούν εργασία ακόμα και κάτω από τέτοιες συνθήκες καθώς η ανεργία θερίζει. Περίπου 855.000 Έλληνες είναι πλέον μακροχρόνια άνεργοι.