Στους 48.141 ανέρχεται πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής.
Αλλά ο συ��ολικός αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται, προκαλώντας ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα όσων έχουν συμφωνηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν στα 47. 500 ��τομα, δηλαδή οι εγκλωβισμένοι στη χώρα αυξήθηκαν σε μία ημέρα, κατά 600 άτομα! Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι στα νησιά υπήρξαν και πάλι, μέσα σε μία μόλις ημέρα , 875 αφίξεις νέων προσφύγων και μεταναστών, οι 25 εκ των οποίων στην… Άνδρο.
Από την κυβέρνηση πάντως προβάλλεται ως δικαιολογία ότι η έναρξη ισχύος της συμφωνίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής αφορά τελικά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα!
Η εφαρμογή της συμφωνία θεωρητικά σημαίνει ότι όσοι φτάνουν από σήμερα στην Ελλάδα θα ενταχθούν σε λίστα επαναπροώθησης στην Τουρκία. Όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ελληνικό έδαφος, με δεδομένο ότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά.
Παράλληλα πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται από τα νησιά σε χώρους υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, ενώ στα hot spots των νησιών θα γίνονται πλέον οι διαδικασίες της ταυτοποίησης και μόνο .
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έφτασε το πρωί από τη Χίο το πλοίο Terra Jet, που μετέφερε συνολικά 1.169 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν άμεσα σε λεωφορεία για το Ελληνικό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και όσα άλλα πλοία έρχονται, σε μια προσπάθεια να μην επιτραπεί η διαμονή στον Πειραιά σε κανέναν, καθώς έχει αρχίσει να θυμίζει… Ειδομένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου σήμερα στον Πειραιά βρίσκονται 4.300 άτομα, ενώ χθες το βράδυ το Λιμενικό έκανε λόγο για 3.800 άτομα.
Εμπλοκή υπάρχει στη μετακίνηση περισσότερων από 2.000 ανθρώπων από τη Λέσβο, καθώς ανάμεσά τους εντοπίστηκαν άτομα με πλαστά έγγραφα. Μέχρι στιγμής το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και αναμένεται να αποπλεύσει για την Καβάλα, όταν δοθεί η έγκριση, ενώ οι επιβάτες του θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε κέντρο υποδοχής στα Ιωάννινα.
Είναι προφανές βέβαια ότι η αποτελεσματικότητα της συμφωνίας θα κριθεί οριστικά τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα όμως είναι αδιαμφισβήτητο ότι όσο δεν σταματήσουν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων από την Τουρκία να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, με τα σύνορά της κλειστά, η χώρα μας κινδυνεύει με ��ασφυξία».