​«Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε», «είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα»: Αυτό το σύνθημα ακουγόταν διαρκώς, χωρίς σταματημό από τα στόματα των προσφύγων, μεγάλων και μικρών, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου για να ενώσουν την φωνή τους μαζί με τις σχεδόν 50 αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αγωνία τους ήταν τόσο μεγάλη που η πορεία ενώ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, οι χιλιάδες Αφγανοί και Ιρανοί που ξεκίνησαν από το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά δεν περίμεναν ούτε λεπτό.

Περίμεναν μόνο να τελειώσει το θεατρικό που «έστησε» η ομάδα «Τα μπαλόνια της αγάπης», που χάρισε χρωματιστά μπαλόνια στα προσφυγόπουλα, έπαιξε μουσική και τραγούδησε μαζί τους.

«Στο τέλος κάναμε όλοι μια τεράστια αγκαλιά για να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε ένα. Είμαστε όλοι ενωμένοι είτε είμαστε πρόσφυγες είτε όχι» τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας, Θανάσης Παπαστάθης.

Με πλακάτ στα χέρια, με τα μωρά τους στην αγκαλιά και κυρίως αποφασιστικότητα περπάτησαν από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τη Βουλή φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν.

«Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Είμαι σίγο��ρος ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Είμαι σίγουρος» δήλωνε με πείσμα ένας Αφγανός διαδηλωτής. Στο πλευρό τους φώναζε κι ένα νεαρό ζευγάρι από το Βερολίνο που έτυχε να κάνει ολιγοήμερες διακοπές στην Αθήνα και θέλησε να διαμαρτυρηθεί μαζί με τους πρόσφυγες.

«Ακούσαμε για την πορεία και ��εν το σκεφτήκαμε καθόλου. Είναι απαράδεκτο να μην αφήνουν τους ανθρώπους να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Το αρνητικό βέβαια είναι ότι διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην πορεία. Περιμέναμε να δούμε περισσότερους» δήλωσε η νεαρή Γερμανίδα στο ΑΠΕ.

Η πορεία πέρασε από την πλατεία Ομονοίας και όταν έφτασε στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές για λίγα λεπτά σταμάτησαν μπροστά στην Βουλή φωνάζοντας δυνατά «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά».

Τελευταίος σταθμός ήταν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας.