​Ανεπιθύμητος είναι από τους ομογενείς στις ΗΠΑ ο Νίκος Φίλης, για τις απόψεις του σχετικά με την ποντιακή γενοκτονία, όπως τις είχε εκφράσει στην εκπομπή του STAR "στον Ενικό".

Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, καλεσμένος του Ιδρύματος Ωνάση, προκειμένου να τελέσει την ερχόμενη Τετάρτη, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, τα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα του κυρίου Φίλη περιλαμβάνει εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, την Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ενώ την Πέμπτη θα παρευρεθεί σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, για το Hellenic University.

Αντιπροσωπεία της Παμποντιακής, Ποντιακών Συλλόγων, της Παμμακεδονικής και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, έκανε διάβημα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, ενώ χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών Δρ. Χρίστου Ιωαννίδη:

«Το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την θέση του όσο αφορά το θέμα της πιθανής επίσκεψης του Υπουργού Παιδείας της Ελλάδας, κυρίου Νίκου Φίλη, στο Queens College.

1. Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός.

2. Το Κέντρο τιμά και σέβεται την μνήμη των αδελφών μας Ποντίων που υπήρξαν θύματα της γενοκτονίας.

3. Το Κέντρο συμπαρίσταται στον αγώνα τον Ποντίων της Αμερικής και των απανταχού Ποντίων για την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας.

4. Το Κέντρο σέβεται την μνήμη του ιδρυτή του και Διευθυντή για 30 χρόνια, καθηγητή Χάρρυ Ψωμιάδη, Ποντιακής καταγωγής, του οποίου η οικογένεια υπήρξε θύμα της γενοκτονίας και ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του στον αγώνα για την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Για τους πιο πάνω λόγους, το Κέντρο καθιστά σαφές ότι όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με την πιθανολογούμενη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας, αλλά και αντιτίθεται αύτη την επίσκεψη».

Παράλληλα οι ομογενείς αντιδρούν και στην απόφαση «μέγας τελετάρχης» στην παρέλαση στη Νέα Υόρκη για την 25η Μαρτίου, να είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ομογενείς θεωρούν ότι σπάει η παράδοση να μην ορίζεται τελετάρχης αρχηγός οιουδήποτε κόμματος, καθώς θεωρούν πως οι εκδηλώσεις αυτές, οφείλουν να διατρανώνουν και να διαφυλάσσουν την «εθνική ενότητα». Κάτι που δυναμιτίζεται αν έχει το γενικό πρόσταγμα ένας πολιτικός ηγέτης και μάλιστα εκ των μεγαλύτερων κομμάτων, οπότε η εκδήλωση κινδυνεύει να λάβει κομματικό χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της ομογενειακής εφημερίδας «Greek News», που υπενθυμίζει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε οριστεί παλαιότερα «μέγας τελετάρχης», όταν είχε παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ και είχε την ιδιότητα του επιτίμου προέδρου. Ιδού τι αναφέρεται στο άρθρο:

«Αγαπητέ κ. πρόεδρε

Αν θα θέλαμε να σας ειρωνευτούμε, θα σας συγχαίραμε γιατί γίνατε ο πρώτος αρχηγός πολιτικού κόμματος της γενέτειράς μας, ο οποίος επελέγη Μέγας Τελετάρχης στην Εθνική Παρέλαση του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης, στην 5η Λεωφόρο. Όμως τέτοιες πρωτιές εντυπωσιάζουν μόνο αδαείς και μωροφιλόδοξους. Ο πατέρας σας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χρειάστηκε να περάσει δεκαετίες στην πολιτική και τιμήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ως τελετάρχης, μόνο αφού έγινε επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, δηλαδή αποχώρησε από την ενεργό πολιτική. Και τιμήθηκε για μια προσφορά δεκαετιών προς το έθνος. Άρα για να επιλεγείτε εσείς αμέσως μόλις γίνατε πρόεδρος της ΝΔ και για να δηλώσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Πέτρος Γαλάτουλας πως σύντομα θα είστε και πρωθυπουργός, αυτό λογικά θα πρέπει να σημαίνει κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο.

Κι όντως έτσι είναι! Σημαίνει ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων πέρασε τον Ρουβίκωνα, καταπατώντας εκείνες τις αρχές που καθιερώθηκαν στην πολυετή ιστορία της εθνικής μας παρελάσεως – της μαζικότερης εκδήλωσης του Ελληνισμού της Διασποράς – που θεωρούσαν την παρέλαση κτήμα όλου του Ελληνισμού και όχι αντικείμενο της όποιας κομματικής εκμετάλλευσης. Όλα αυτά τα χρόνια, οι εξ Ελλάδας πολιτικοί που έγιναν τελετάρχες εκπροσωπούσαν θεσμικές θέσεις που εκφράζουν το σύνολο των κομμάτων. Πρόεδροι βουλής, δήμαρχοι, ίσως υπουργοί Εθνικής Αμυνας, αλλά ποτέ αρχηγοί κομμάτων. Φανταστείτε, αν εσείς είσαστε ο πρωθυπουργός της χώρας και η Ομογένεια της Νέας Υόρκης προσκαλούσε ως τελετάρχη, για να πάρει πάνω του τα φώτα της προβολής, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Ποιο μήνυμα θα έστελνε η παρουσία του σε Ελλάδα και Ομογένεια; Σίγουρα όχι το μήνυμα της εθνικής ενότητας που θέλει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να εισπράττει από τη γενέτειρα και να στέλνει

Κύριε Μητσοτάκη,

Η Ομογένεια πάντοτε θεωρούσε καλοδεχούμενους τους Ελληνες και Κύπριους πολιτικούς, ανεξαρτήτως κόμματος. Μάλιστα καθώς η συντριπτική μας πλειοψηφία δεν πηγαίνει στην Ελλάδα για να ψηφίσει, δεν έχει ��ανένα λόγο να μην αγκαλιάσει το ίδιο, τον αρχηγό (βουλευτή) του ενός ή του άλλου πολιτικού κόμματος. Και να βοηθήσει την όποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία στην Ελλάδα, γιατί θεωρεί ότι έτσι βοηθά την πατρίδα κι όχι ένα κόμμα.

Η εφημερίδα μας Greek News – για παράδειγμα – επί έξι ολόκληρα χρόνια (και φέτος το Μάιο 7) διοργανώνουμε εκστρατεία για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Ξεκίνησε το 2010 αμέσως μετά τα γεγονότα της ΜARFIN, όταν οι ακυρώσεις κρατήσεων έπεφταν σύννεφο, και συνέχισε με κάθε εθνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα

Στην εθνική παρέλαση της Νέας Υόρκης, όποιος πολιτικός έρχεται, είτε καλεσμένος, είτε επειδή βρίσκεται για δικούς του λόγους κοντά μας, λαμβάνει τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου τελετάρχη. Είναι παντού στην πρώτη γραμμή των επισή��ων και λαμβάνει όλες τις τιμές που του πρέπουν. Πρόκειται για τίτλο που έχει τα πάντα, πλην ενός: δεν μεταφέρει η παρουσία του κανένα περαιτέρω πολιτικό μήνυμα στην Ελλάδα, ή αλλού!

Κύριε πρόεδρε,

Είμαστε σίγουροι ότι δεν επιζητήσατε προσωπικά την τιμή του Μέγα Τελετάρχη. Το πιθανότερο, κάποιοι φίλοι σας εδώ, προσωπικοί ή πολιτικοί, οι οποίοι σας εκτιμούν βαθύτατα, θέλησαν να σας κάνουν αυτό το μεγάλο αλλά και πρωτόγνωρο δώρο, του τελετάρχη! Δεν το έχετε ανάγκη! Γιατί είναι στην πραγματικότητα «Μήλο της Έριδος», το οποίο θα διχάσει – ίσως για πάντα – την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, αποτελώντας την απαρχή ενός κύκλου κομματικοποίησης και κομματικών αντιπαραθέσεων. Και τελικά, αντί να υποδεχόμαστε τους πολιτικούς της γενέτειρας, ανεξαρτήτως κόμματος, ως αδέλφια, θα αναβιώνουν και στην Ομογένεια οι σκηνές ντροπής που βλέπουμε από τηλεοράσεως στην Ελλάδα, με προπηλακισμούς, απαξίωση κ.α.
Είναι στο χέρι σας κύριε Μητσοτάκη να μην ανοίξει ποτέ αυτός ο κύκλος της ντροπής! Ως νέος πολιτικός μπορείτε να στείλτε το σωστό μήνυμα της ενότητας και να αποποιηθείτε ευγενικά μια τιμή που στο τέλος μπορεί να μείνει στην ιστορία ως στίγμα διχασμού μιας κορυφαίας ενωτικής εκδήλωσης των Ελλήνων της Αμερικής! Αν στο πρόγραμμά σας είναι μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεστε τον τίτλο του τελετάρχη. Μπορείτε να είστε ούτως ή άλλως μαζί μας στην εθνική παρέλαση, απολαμβάνοντας τη φιλοξενία και την αγάπη όλων των μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.
Με εκτίμηση»

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου