​Οι τοπικές αρχές της ορεινής κοινότητας του Πεντάλοφου Κοζάνης, δήλωσαν την πρόθεση τους, να φιλοξενήσουν 40 ορφανά προσφυγόπουλα, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών με τον περιφερειακό διευθυντή της εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Κωσταντίνο Κωνσταντόπουλο.

Τα προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν στην μαθητική εστία Πενταλόφου και θα παρακολουθούν μαθήματα στο διαπολιτισμικό σχολείο που λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια στην περιοχή.

"Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο Παιδείας υπάρχουν στη χώρα μας περίπου 1.200 προσφυγόπουλα ορφανά ή ασυνόδευτα" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κ. Κωνσταντόπουλος και συμπλήρωσε: "Το επόμενο χρονικό διάστημα τα παιδιά αυτά θα απορροφηθούν από τις δομές της εκπαίδευσης και σκεφτήκαμε ότι στην περιοχή του Πενταλόφου έχουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπάρχει ένα σχολείο αλλά και μια μαθητική εστία, όπου θα μπορούσε, σύμφωνα με τη δυναμικότητα των δωματίων, να φιλοξενηθούν 40 παιδιά τα οποία θα παρακολουθούν το Δημοτικό σχολείο είτε το διαπολιτισμικό Γυμνάσιο-Λύκειο".

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κώστας Χονδροκώστας τόνισε ότι «επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοικτό και σε λειτουργία το διαπολιτισμικό σχολείο που λειτουργεί στην περιοχή και που αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για τον τόπο μας».

Σήμερα το Γυμνάσιο-Λύκειο Πενταλόφου λειτουργεί χάρη και στην παρουσία των μαθητών που φιλοξενούνται από τις περιοχές της Νότιας Αλβανίας ενώ αύριο θα μπορεί να λειτουργεί με την ενεργή παρουσία των ορφανών προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας.