Την Καθαρά Δευτέρα είδαμε απίστευτες εικόνες να εξελίσσονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών- άλλοι με τσάντες και άλλοι με μωρά στα χέρια- προσπαθούσαν κρατώντας σχοινιά να περάσουν μέσα από χείμαρρους από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ. Παρά τις προειδοποιήσεις των ελληνικών αρχών πως ακόμη και να περάσουν θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές, εκείνοι αψήφησαν τον κίνδυνο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και προχώρησαν με «βάρκα» την ελπίδα και τα όνειρα τους.

Πως όμως ξεκίνησε αυτή η επιχείρηση των προσφύγων; Πως αποφάσισαν να περάσουν τους χείμαρρους; Τι προηγήθηκε;

Όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν "τσίμπησε" μύγα τους πρόσφυγες και αποφάσισαν να αφήσουν την Ειδομένη με σχοινιά, αλλά είχε προηγηθεί μυστήρια μοιρασιά φυλλαδίων!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι το βράδυ της Κυριακής μοίρασαν ένα φυλλάδιο στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου έλεγε ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και πως αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν μέσα στα Σκόπια.

filladio3.jpgfilladio.jpg

Αυτό το φυλλάδιο ήταν που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα Σκόπια, όπου 800 άνθρωποι βρίσκονται στα χέρια των Αρχών, ενώ έχουν συλλ��φθεί και 37 δημοσιογράφοι – φωτογράφοι, ανάμεσα τους και δύο Έλληνες.

Η ΠΓΔΜ κατηγορεί την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος των «Sunday Times» Μπόγιαν Παντσέφσκι τόνισε μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας κατηγορείται από αυτή των Σκοπίων ότι οργάνωσε το παράνομο πέρασμα.
filladio2.jpg